سدالنهضه محور مذاکرات مصر، سودان و اتیوپی
مذاکرات درباره آبگیری و فعال سازی سد النهضه میان مصر، سودان و اتیوپی پس از دو سال توقف از سرگرفته شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با شروع ساخت سد النهضه بر روی رودخانه نیل توسط اتیوپی اختلاف درباره حقابه مصر و سودان از این رودخانه کلید خورد. از آنجایی که بیش از 90 درصد آب مورد نیاز مصر از رودخانه نیل تامین میشود، قاهره حاضر نیست هیچ گونه تغییر در میزان حقابهاش به وجود آید. مصر و سودان خواهان تضمینهای حقوقی درباره حقابه خود به ویژه در فصل خشکسالی هستند اما اتیوپی زیر بار ارائه چنین تضمینی نمیرود. به همین دلیل، مذاکرات این کشورها بیش از دو دهه است ادامه دارد.
مذاکرات مصر، سودان و اتیوپی درباره آبگیری و فعال ساز سد النهضه دیروز در قاهره از سرگرفته شد.
وزیر منابع آب مصر با شرکت در یک نشست مطبوعاتی گفت: دور جدید مذاکرات در خصوص سد النهضه با حضور تیمهای مذاکره کننده مصر، سودان و اتیوپی در قاهره برگزار شد.
« هانی سویلم» با تاکید بر اهمیت دست یافتن مذاکره کنندگان به یک توافق الزام آور درباره آبگیری و فعال سازی سد النهضه گفت: این توافقنامه میتواند منافع مصر، سودان و اتیوپی را تامین کند.
وی با اشاره به تصمیم اتیوپی برای آبگیری و فعال سازی سد النهضه گفت: دولتهای شرکت کننده در نشست قاهره باید از هرگونه اقدام یکجانبه در این خصوص خودداری کنند.
به نوشته روزنامه سودان تریبون، نشست قاهره پس از آن برگزار شد که رئیس جمهور مصر با نخست وزیر اتیوپی در ماه گذشته میلادی در حاشیه نشست همسایگان سودان ( در قاهره) دیدار کرد و دو طرف درباره از سرگیری مذاکرات سدالنهضه به توافق رسیدند.
مصر، سودان و اتیوپی علاوه بر اختلافاتی که در خصوص امضای یک توافقنامه الزام آور دارند درباره مسائل فنی سدالنهضه نیز با یکدیگر نظر اختلاف دارند.
کارشناسان مصری معقتدند از لحاظ زمین شناسی و سازه سد ، این سد تحمل ذخیره سازی این حجم آب ( تا تاج سد) را ندارد و در صورت وقوع زلزله امکان تخریب سد النهضه و سرازیر شدن آب به سمت سودان و مصر بسیار زیاد است.
آخرین دوره مذاکرات مصر، سودان و اتیوپی درباره سد النهضه مربوط به سال 2021 میشود که در پایتخت کنگو برگزار شد.
انتهای پیام/