مقام سابق سنتکام: طوفان الاقصی رویای آمریکا برای ائتلاف امنیتی در منطقه را به باد داد
یک مقام ارشد نظامی آمریکا که یک ماه از پایان ماموریت وی در سنتکام میگذرد با اشاره به اختلافات عمیق میان کشورهای عربی و تلآویو اعلام کرد که عملیات طوفان الاقصی رویاهای واشنگتن برای ایجاد ائتلاف امنیتی میان اعراب و اسرائیل در منطقه را به باد داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در میان تحلیلهای متعددی که کارشناسان و محافل غربی و آمریکایی درباره تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر پروژه عادیسازی روابط کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی ارائه دادهاند، «جو بوچینو» که از سال 2021 تا سپتامبر 2023 به عنوان مدیر ارتباطات ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) فعالیت میکرد در مقالهای برای وبسایت آمریکایی ذاهیل نوشت، طی 3 سال گذشته دو دولت جمهوریخواه و دموکرات آمریکا عمده تمرکز خود را در منطقه متمرکز بر گسترش پروژه عادیسازی کشورهای عربی و اسرائیل و ایجاد یک ائتلاف دفاعی-امنیتی میان آنها کرده بودند. اما این تلاشهای چندساله واشنگتن که آروزی موفقیت آنها را داشت یک شبه به پایان رسید؛ زمانی که گردانهای عزالدین القسام (شاخه نظامی حماس) حملهای با عنوان «طوفان الاقصی» را علیه اسرائیل آغاز کرد.
طوفان الاقصی شکاف گسترده میان اعراب و اسرائیل را آشکار کرد
این مقام سابق سنتکام افزود، واشنگتن امیدوار بود که شراکت امنیتی پیشرفته میان اسرائیل و کشورهای عربی در نهایت منجر به مقابله با تهدیدات مشترک شود. اما عملیات طوفان الاقصی منجر به تغییر ساختار امنیتی منطقه برای چندین دهه خواهد شد. این حمله بزرگ تنها زنگ خطر را به صدا در نیاورد بلکه علیرغم همه تلاشهای دیپلماتیک آمریکا، شکافهای گسترده میان کشورهای عربی واسرائیل را آشکار کرد.
وی افزود، واکنشهای برخی کشورهای عربی بعد از حمله بزرگ حماس به اسرائیل نشان داد که موضع تلآویو تا چه انداز از همپیمانان احتمالی خود در کشورهای عربی در زمینه ایجاد ائتلاف امنیتی دور است.
این مقام نظامی ایالات متحده با اشاره به بیانیههایی که کشورهایی همچون قطر و عربستان در محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین صادر کردهاند گفت، اینها تنها بیانیه و اظهارات دیپلماتیک نیستند، بلکه احساسات دو کشور عربی را نشان میدهد که بیانگر اختلافات عمیق و احتمالا ترمیم نشدنی آنها با اسرائیل است.
جو بوچینو تاکید کرد، بیانیه عربستان سعودی در واکنش به عملیات طوفان الاقصی که ضمن ابراز همبستگی تلویحی با حماس، اسرائیل را محکوم کرد، نشان داد که این انحراف و فاصله موضع ریاض از تلآویو، پایههای ساختار امنیتی که واشنگتن برای منطقه در نظر گرفته بود را متزلزل میکند. این موضع عربستان در زمانی اعلام شد که در آستانه عادیسازی روابط با اسرائیل قرار داشت.
یک اجماع منطقهای ضد اسرائیل وجود دارد
در ادامه این مقاله آمده است، درحالی که قطر مستقیما اسرائیل را مسئول تشدید اوضاع میداند، پیامهای هماهنگ و یکپارچه صادر شده از سوی ریاض، دوحه و همچنین تهران بیانگر یک اجماع در منطقه ضد اسرائیل و به تبع آن ضد منافع آمریکاست و این امر کاملا مغایر با اصول امنیتی است که ایالات متحده برای منطقه در نظر گرفته بود. این درحالی است که امارات متحده عربی همچنان از موضع ضعیف آمریکا در قبال حملات موشکی یمنیها در ژانویه 2020 شکایت دارد و «محمد بن زاید» حاکم امارات چندین بار تلاشهای دولت جو بایدن در پرونده جنگ یمن را به حاشیه رانده است.
مقام نظامی مذکور آمریکا تصریح کرد، تصمیم اخیر بن زاید برای خارج کردن امارات از گروه ویژه تحت رهبری ایالات متحده برای محافظت از خطوط دریایی محوری در اطراف شبه جزیره عربستان، یک اقدام عمدی علیه واشنگتن بود. از سوی دیگر، تغییر مسیر عربستان سعودی به سمت چین نشانه دیگری از این است که ساختار امنیت منطقهای تحت رهبری ایالات متحده ممکن است هرگز موفق نشده باشد. در اینجا باید به افزایش مستمر قراردادهای تسلیحاتی ریاض با پکن و چرخش سعودیها به سمت شرق و حل اختلافات عربستان با ایران و متحدان آن اشاره کنیم.
بر اساس این تحلیل، عربستان سعودی با پیوستن به سازمان همکاری شانگهای به رهبری چین موافقت کرده است. همزمان با آن «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی نیز عادیسازی با اسرائیل را مشروط به دستیابی به تضمینهای امنیتی و تسلیحات پیشرفته آمریکایی و فناوری هستهای کرده است. مذاکراتِ همزمان بن سلمان با چین و آمریکا و اسرائیل نشان میدهد که هرگونه اتحاد امنیتی منطقهای بین کشورهای عربی و اسرائیل روی پایههای شنی و کاملا لرزان بنان خواهد شد.
جو بوچینو در پایان مقاله خود تاکید کرد، طبق این اطلاعات، ایالات متحده باید فورا اولویتهای سیاست خارجی خود در خاورمیانه را مورد ارزیابی قرار داده و روابط با متحدان منطقهای را مجددا تنظیم کند.
انتهای پیام/