ماجرای ادامه‌دار ده ونک و دانشگاه الزهرا؛ کلافی که همچنان سردرگم است

ماجرای ادامه‌دار ده ونک و دانشگاه الزهرا؛ کلافی که همچنان سردرگم است

دانشگاه الزهرا(ع) که از سال ۹۷ در پی تخریب برخی منازل ده ونک برای گسترش فضای دانشگاهی خود بود، در هفته‌های گذشته شروع به گودبرداری برخی منازل خالی از سکنه کرده و موجب شده است دوباره بحث اختلاف قدیمی این دانشگاه و ساکنین این منطقه از سر گرفته شود.

گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم ـ زینب امیدی: ماجرای مشکل اهالی ده ونک و دانشگاه الزهرا(ع) بر سر زمین‌هایشان شاید بعد از گذشت سال‌ها برای طرفین هم تکراری شده باشد، اما ماجرا آنجا جالب می‌شود که علی‌رغم رسانه‌ای شدن پی‌درپی آن طی سالیان متمادی؛ همچنان پرونده خانه‌های محله ده ونک از سال 97 خاک می‌خورد و به هیچ نتیجه‌ای نرسیده است!

در این بین، ساکنین خانه‌هایی که 80 سال در آن سکونت داشته‌اند، خانه را حق خود می‌دانند و از طرف دیگر، دانشگاه الزهرا اخیراً با شروع گودبرداری از زمین‌های این محل دوباره ماجرای این اختلاف قدیمی را بر سر زبان‌ها انداخته است.

دانشگاه الزهرا ,

محل گودبرداری دانشگاه الزهرا(ع) طی هفته‌های گذشته

خبرگزاری تسنیم آبان ماه سال 1399 یک گزارش میدانی در خصوص این ماجرا منتشر و ابعاد مختلف آن را از زمان رضاشاه و وضعیت ملک‌های ده ونک تا دولت‌های وقت و اظهارات سکنه فعلی آن منتشر کرد.

دانشگاه الزهرا که از سال 97 در پی تخریب برخی منازل ده ونک برای گسترش فضای دانشگاهی خود بود، در هفته‌های گذشته طی اقدامی شروع به گودبرداری برخی منازل خالی از سکنه کرده و موجب شده است دوباره بحث اختلاف قدیمی این دانشگاه و ساکنین ده ونک از سر گرفته شود.

قانونی بودن یا نبودن؛ مسئله این است

پس از این اقدام دانشگاه، محمدیاری مدیر روابط عمومی شهرداری منطقه 3 در مصاحبه‌ای گفت: «طبق اسناد موجود، اراضی‌ای که دانشگاه الزهرا(ع) به‌دنبال ساخت‌وساز و اجرای طرح توسعه دانشگاه در آنهاست در مالکیت این مجموعه قرار دارد و تنها مشکل قانونی که وجود دارد به بحث اخذ مجوز ساخت‌وساز از شهرداری تهران برمی‌گردد، در واقع تنها مشکل طرح توسعه دانشگاه الزهرا(ع) نداشتن مجوز از شهرداری است و به همین دلیل تاکنون دو مرتبه جلوی این ساخت‌وساز گرفته شده است؛ نخستین بار در اوایل مهر ماه بود که دانشگاه شروع به گودبرداری کرده بود و شهرداری ناحیه ضمن جلوگیری از ادامه فعالیت آنها، به دانشگاه اخطار می‌دهد که اقدام به اخذ مجوز کنند.»

روابط عمومی شهرداری منطقه 3 در ادامه تأکید کرد: با وجود اخطار اولیه و جلوگیری از اجرای طرح توسعه دانشگاه تا زمان اخذ مجوز، دانشگاه الزهرا(ع) بدون مجوز دوباره فعالیت خودش را از سر می‌گیرد که این‌بار هم ضمن صدور اخطار مجدد، برای دومین بار جلوی ساخت‌وساز آنها گرفته می‌شود.

روابط عمومی شهرداری منطقه 3: دانشگاه الزهرا مجوز ساخت‌وساز ندارد

محمدیاری در این رابطه اظهار داشت: «با وجود اخطار اولیه، حدود 40 روز بعد مجدداً دانشگاه بدون اخذ مجوز دوباره فعالیت‌های عمرانی خودش را از سر می‌گیرد که در هفته گذشته مجدداً جلوی فعالیت آنها گرفته می‌شود و اخطار دوباره‌ای دریافت می‌کنند که برای گرفتن مجوز به معاونت معماری و شهرسازی مراجعه کنند. اکنون دانشگاه هیچ ساخت‌وسازی انجام نمی‌دهد و تا زمان اخذ مجوز اجازه فعالیت عمرانی به آنها داده نمی‌شود.»

پس از این اقدام از سوی دانشگاه، علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز 18 آذر ماه برای برنامه روز دانشجو به دانشگاه الزهرا رفت و در پاسخ به سؤال یکی از دانشجویان درباره قانونی بودن یا نبودن اقدام دانشگاه در گودبرداری توضیحاتی ارائه کرد.

.

شهردار تهران: دانشگاه الزهرا(ع) مالک است و ساخت‌وسازهای آن قانونی است

زاکانی در این جلسه گفت: محله ونک چند نوع سند مالکیت ازجمله قول‌نامه‌، حق نسق و... دارد و سال‌ها با این موضوع در کمیسیون ماده 5 شهرداری مواجهه‌ای صورت نگرفته بود، بر همین اساس، سال گذشته موضوع مالکیت زمین‌های ده ونک در کمیسیون ماده 5 شهرداری مورد بررسی قرار گرفت و ما برای این زمین‌ها سند مالکیت دریافت کردیم.

وی افزود: طبق اسناد موجود، در محله ده ونک زمین‌هایی وجود دارد که متعلق به دانشگاه الزهرا(ع) است و شهرداری در این زمینه دخالتی ندارد و این موضوع به دستگاه قضائی مربوط است که این دستگاه نیز موضوع مالکیت دانشگاه را تأیید کرده است. در زمان حاضر دانشگاه‌ها ساخت‌وساز انجام می‌دهند و ما مشوق این ساخت‌وسازها هستیم و به‌عنوان واسط اقدام می‌کنیم.

شهردار تهران ادامه داد: آنچه به شهرداری مربوط است، صدور پروانه برای ساخت در دانشگاه است که با توجه به اسناد ارائه‌شده از سوی دستگاه قضائی مبنی بر مالکیت دانشگاه بر زمین‌های ده ونک، شهرداری بر و کف به دانشگاه داده است و دانشگاه نیز شروع به گودبرداری کرد و مرحله بعد که صدور پروانه بود به‌دلیل یکپارچه بودن پلاک، مقرر شد که دستگاه قضائی مسیر قانونی خود را با دانشگاه طی کند، لذا این موضوع که دانشگاه الزهرا(ع) بدون مجوز از شهرداری اقدام به ساخت‌وساز کرده است، صحت ندارد زیرا دانشگاه بر و کف دریافت کرده است و این‌که چه‌اتفاقی بین دانشگاه و افراد مستقر افتاده است، دستگاه قضائی باید پاسخگو باشد اما مسیری که دانشگاه در رابطه با این موضوع طی کرده، گام به گام مبتنی بر اسناد و قوانین بوده است.

پیگیری‌های خبرنگار تسنیم از سکنه‌ فعلی خانه‌های ده ونک نشان می‌دهد مشکل این خانواده‌ها همچنان با دانشگاه الزهرا پابرجاست و گویا هیچ نهادی تاکنون نتوانسته است این کلاف سردرگم را حل کند، چرا که حتی در گفته مسئولان نیز قانونی یا غیرقانونی بودن گودبرداری دانشگاه الزهرا مشخص نیست و هرکس نظر به یک رأی دارد.

یکی از ساکنین این منازل به خبرنگار تسنیم گفت: دانشگاه الزهرا طی هفته‌های گذشته اقدام به گودبرداری کرده است، حتی خانه‌های اطراف ابراز نگرانی کرده‌اند که به‌خاطر قدیمی بودن بنای خانه‌ها این گودبرداری آسیب جدی به منازل آنها وارد کند، به همین خاطر با شهرداری تماس گرفته و ماجرا را شرح داده‌اند.

وی ادامه داد: دانشگاه الزهرا پس از قبول نکردن پیشنهادش مبنی بر تخلیه خانه‌های باقی‌مانده توسط سکنه و دریافت یک واحد مسکن مهر در پردیس، یک حکم تخلیه 10روزه برای خرداد ماه و یک حکم تخلیه 7روزه برای مهرماه سال جاری می‌گیرد، اما گویا شورای تأمین به آنها اجازه اجرای این دو حکم را نداد‌.

وی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی ما الآن اجرت‌المثل است یعنی دانشگاه می‌گوید "از سال 81 سند شما به نام من خورده است و باید بابت این سال‌ها اجرت‌المثل بدهید و اگر ندارید از حقوقتان کم می‌کنم". در زمان حاضر بین سکنه افرادی بازنشسته هستند که دو سال است از حقوق بازنشستگی آنها دو میلیون بابت این قضیه کسر می‌شود، عده‌ای دیگر هم سالیان گذشته از حساب بانکی آنها تحت این عنوان برداشت شده است.

این ساکن محله ده ونک در پایان گفت: در زمان حاضر خواسته حداقلی مردم ساکن در این محل این است که با توجه به درخواست دانشگاه برای تأمین بودجه از طرف دولت، همچنین اظهارات خود مسئولین در ذی‌حق بودن مردم، دولت ورود کند و این ماجرای چندین‌ساله را حل کند و موضوع به‌نحوی تمام شود که مردم بی‌خانمان نشوند.

گفتنی است پس از حواشی پیش‌آمده طی هفته‌های گذشته، دانشگاه نیز جوابیه‌ای را در سایت رسمی خود منتشر کرد و به اظهارات سعید خلیفه، عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی که در برنامه دادستان به موضوع اهالی ده ونک و وضعیت آنها پرداخته بود واکنش نشان داد.

در بخشی از این جوابیه آمده است: در گزارش مذکور آمده است: «دانشگاه به‌استناد حکم هیئت وزیران می‎رود و طرح دعوایی را ایجاد می‎کند، از وزارت راه هم آقای خرم بودند و می‎گوید "ما محل احداث کارخانه را به دانشگاه داده‎ایم."، در واقع الآن قسمتی از حاکمیت می‎گویند "این موضوع را دانشگاه جعل کرده است."»

این ادعا خلاف واقع است، زیرا پس از مکاتبات متعدد و پیگیری‌هایی که از سال 1366 به‌عمل می‎آید، در نهایت در جلسه مورخ 1380/07/11 با موضوع حل اختلاف ملکی میان دانشگاه و راه‎آهن و با حضور وزیر راه و ترابری، ریاست دانشگاه الزهرا و معاون اول رییس جمهور، تصمیماتی از جمله انتقال سند مالکیت ملک مورد تنازع از وزارت راه و ترابری به دانشگاه اتخاذ می‎شود و شخص آقای خرم می‎پذیرد که طی یک ماه از تاریخ فوق نسبت به انتقال سند مالکیت مورد نظر به دانشگاه الزهرا اقدام نماید و ذیل صورت‌جلسه را نیز امضا می‎نمایند. قابل ذکر است انتقال اسناد مالکیت دولتی طبق فرآیندی قانونی و پس از تصویب توسط هیئت وزیران از طریق اداره اموال دولتی وزارت دارایی صورت می‎پذیرد، پس ادعای جعل سند دولتی کذب محض بوده و حق پیگیری قضایی علیه مدعی این مطالب برای دانشگاه محفوظ است.

باز هم یک سرانجام نامعلوم!

دانشگاه الزهرا(ع) در محله ده ونک چند سالی می‌شود که بر سر تملک خانه‌هایی که ساکنانش چند دهه است در آنجا اقامت دارند با ساکنان این خانه‌ها دچار اختلاف و کشمکش است و به‌نظر می‌رسد با عدم رسیدگی جدی مراجع ذی‌صلاح به این ماجرا و مشخص نشدن حقوق طرفین دعوا به‌صورت روشن و واضح آن هم از حیث قانون؛ این ماجرا همچنان ادامه داشته باشد.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon