لزوم تغییر روش واگذاری سرخابی‌ها

لزوم تغییر روش واگذاری سرخابی‌ها

یک کارشناس اقتصاد ورزش با تاکید بر لزوم تغییر روش واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، از "پیمان مدیریت" و "اجاره به شرط تملیک" به عنوان روش‌های جایگزین فرابورس و مزایده، با توجه شرایط اقتصادی و فراهم نبودن زیرساخت‌های درآمدزایی باشگاه‌ها یاد کرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نخستین همایش خصوصی‌سازی باشگاه استقلال عصر دیروز با حضور پیشکسوتان و هواداران باشگاه استقلال و نیز کارشناسان حوزه اقتصاد ورزش عصر دیروز در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.

مشکلات موجود ناشی از حضور دولت در فوتبال است

جهانگیر کوثری، از پیشکسوتان باشگاه استقلال در این همایش با اشاره به این که 70 سال از فعالیت و تاسیس باشگاه استقلال می‌گذرد، گفت: این همایش با هدنف تثبیت بخش خصوصی در ورزش کشور و نیز تلاش برای مدیریت و مالکیت باشگاه‌های ورزشی توسط بخش خصوصی برگزار شده است.

وی افزود: بر این اساس برای رسیدن به این هدف نیاز است تا پیشکسوتان، هواداران و مدیران ادواری باشگاه استقلال با کمک سایر کارشناسان و رسانه‌ها با یکدیگر همکاری نزدیکی در این زمینه داشته باشند.

کوثری تصریح کرد: برای رهایی از مشکلات کنونی که ناشی از حضور دولت در مدیریت و مالیکت باشگاه‌ها است باید برنامه‌ریزی بلندمدتی صورت گیرد.

سرخابی‌ها به اهلشان واگذار شوند

سیدکاظم اولیایی نیز در این همایش اذعان داشت: اگر قرار بود دولت‌ها ملت‌ها را خوشبخت کنند، دیگر نیازی به فعالیت بخش خصوصی نبود. بر این اساس باید اجازه دهیم تا بخش خصوصی در کشور فعالیت بیشتری داشته باشد و حوزه ورزش، بویژه فوتبال نیز از این موضوع مستثنی نیست.

مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال افزود: برند باشگاه استقلال توسط پیشکسوتان و هواداران و نیز بازیکنان این باشگاه بوجود آمده است، بنابراین باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود تا باشگاه ستقلال به این افراد واگذار شود.

وی ادامه داد: با همکاری و مشاوره کارشناسان اقتصادی و ورزشی طرحی تهیه شده است که باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس به هواردان و پیشکسوتان واگذار شود و این طرح را به مجلس نیز ارائه داده‌ایم.

اولیایی با اشاره به این که باید زیرساخت‌های اداره باشگاه‌ها توسط مردم فراهم شود، اظهار داشت: باید تلاش کنیم تا هر یکی از باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس به اهلش واگذار شوند.

ورود دولت مساوی است با بدهی برای باشگاه‌ها

سرپرست دبیرکلی کمیته ملی المپیک هم در این همایش با بیان این که فوتبال در حال حاضر یک صنعت و فعالیت اقتصادی است، تصریح کرد: صنعت فوتبال در تولید ناخالص ملی، درآمد سرانه ملی و همچنین ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی نقش بالایی دارد.

کیکاووس سعیدی افزود: فوتبال جدای از اقتصاد نیست و باید تلاش کنیم تا باشگاه‌های ورزشی به بخش خصوصی که مردم، هواداران و پیشکسوتان هستند، واگذار شود. ضمن این که تجربه دنیا نشان داده است که دولت باید ناظر باشد و بخش خصوصی مالکیت و مدیریت باشگاه‌ها را در اختیار بگیرد.

سرپرست دبیرکلی کمیته ملی المپیک با بیان این که در هر جایی که دولت ورود کرده، جز بدهی برای باشگاه‌ها نتیجه‌ای نداشته است، اضافه کرد: وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی وزرش کشور وظیفه دارد ورزش و فوتبال را ساماندهی کرده و شخص وزیر ورزش هم عزم جدی برای واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس دارد.

لزوم تغییر روش واگذاری سرخابی‌ها

مهدی حاجی‌وند هم در این همایش گفت: موضوع واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در حالی سال گذشته توسط دولت و از طریق مزایده مطرح شد که نمایندگان مجلس در جریان بررسی بودجه سال 98 کل کشور، وزارت ورزش و جوانان را مکلف کردند حداکثر تا پایان شهریور سال 98 شرایط پذیرش دو باشگاه پرسپولیس و استقلال را در بازار پایه فراهم فراهم کند.

نویسنده کتاب خصوصی‌سازی فوتبال افزود: این در شرایطی است که عرضه سهام این دو باشگاه در بازار فرابورس با توجه به ملزومات و پیش‌نیازها و نیز شرایط پذیرش آنها در این بازار از جمله ارائه گزارشات و صورت‌های مالی شفاف، بسیار سخت و دور از انتظار است و تجربه واگذاری این دو باشگاه از طریق مزایده نیز نشان می‌دهد نمی‌توان امیدی به واگذاری سرخابی‌ها با استفاده از این روش داشت.

این ‌مدرس دانشگاه ادامه داد: بر این اساس در زمینه واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس و در مجموع باشگاه‌های ورزشی در کشور باید به دو دغدغه اشاره کرد. نخست موضوعات مربوط به شیوه واگذاری است و نکته دیگر اهلیت خریداران و سهم پیشکسوتان و هواداران از این واگذاری‌ها.

وی گفت: در خصوص روش واگذاری این دو باشگاه باید گفت در دنیا روش‌های مختلفی برای واگذاری بنگاه‌ها و شرکت‌های دولتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که از جمله این موارد که در راستای واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس(با توجه به شرایط اقتصادی و ورزش کشور) پیشنهاد می‌شود روش "پیمان مدیریت" و "اجاره به شرط تملیک" است. نکته جالب در این زمینه هم این است که در اصل 44 قانون اساسی نیز این دو روش به عنوان روش‌های واگذاری در ایران مورد تاکید قرار گرفته‌اند که تا کنون از آنها برای واگذاری بنگاه‌ها استفاده نشده است.

پیمان مدیریت

حاجی‌وند با اشاره به این که در روش پیمان مدیریت، مدیریت باشگاه ورزشی برای مدت معین به اشخاص حقیقی یا حقوقی از طریق مزایده رقابتی یا مذاکره واگذار می‌شود، اذعان داشت: این شیوه از واگذاری در قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی، قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون برنامه ششم توسعه مورد تاکید قانون‌گذار واقع شده و روشی تجربه شده و موفق در راستای اجرای سیاست خصوصی‌سازی در جهان است.

این کارشناس اقتصاد ورزش گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی دولت در واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، سرانجام آنها پس از واگذاری و امکان عدم موفقیت در واگذاری آنها است؛ بر این اساس با استفاده از روش پیمان مدیریت، هم واگذاری باشگاه‌ها اتفاق می‌افتد و هم این که در هر مرحله از واگذاری این امکان فراهم است که دولت مدیریت باشگاه را نیز در دست بگیرد.

وی اضافه کرد: نکته مهم دیگر در زمینه مزایای این روش از واگذاری(با توجه به شرایط فعلی باشگاه‌ها) این است که چون صورت‌های مالی و گزارشات باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس و همچنین میزان بدهی و دارایی آنها مشخص نیست، بنابراین دغدغه‌ای در زمینه قیمت‌گذاری سهام و ارزان و یا گرانفروشی این باشگاه‌ها و احیانا عدم تمایل بخش خصوصی در خرید سهام آنها وجود ندارد، چرا که انتقال مالکیتی در این نوع از واگذاری صورت نمی‌گیرد.

اجاره به شرط تملیک

حاجی‌وند در ادامه با بیان این که قرارداد اجاره به شرط تملیک هم از جمله روش‌هایی است که برای واگذاری این دو باشگاه پیشنهاد می‌شود، گفت: به موجب این روش مورد معامله به مدت مشخصی اجاره داده می‌شود و در آن شرط می‌شود که مالکیت مورد معامله در پایان مدت اجاره(در صورت انجام تمامی شروط عقد و پرداخت همه اقساط مال‌الاجاره توسط مستأجر) به نام او انتقال یابد.

این مدرس دانشگاه افزود: در این روش امکان فسخ قرارداد واگذاری در صورت عدم اجرای تعهدات توسط خریدار وجود دارد. ضمن این که دولت دغدغه‌ای در زمینه عدم توانایی خریدار در خصوص اداره باشگاه ندارد و در هر مرحله از زمان اجاره می‌تواند قرارداد اجاره را فسخ کرده و مدیریت باشگاه را خود در دست بگیرد.

فرصتی مناسب برای فراهم آوردن زیرساخت‌ها

نویسنده کتاب خصوصی‌سازی فوتبال تصریح کرد: استفاده از روش پیمان مدیریت و اجاره به شرط تملیک فرصت مناسبی برای دولت است تا زیرساخت‌های واگذاری و درآمدزایی باشگاه‌های ورزشی از جمله موضوعات مربوط به درآمدزایی، کپی رایت، حق پخش، بلیط فروشی، تبلیغات دور زمین و ... که ضامن موفقیت در خصوصی‌سازی باشگاه‌ها است، فراهم آمد و به نوعی می‌توان از این روش‌ها به عنوان خصوصی‌سازی تدریجی در باشگاه‌های ورزشی یاد کرد.

فرابورس و مزایده خوب، اما ناشدنی هستند

وی گفت: البته بازار سرمایه(فرابورس) هم به عنوان یکی از روش‌های واگذاری، به دلیل مزایایی که دارد مورد دفاع است. به عنوان مثال این روش از واگذاری موجب شفاف‌سازی دارایی‌ها و صورت‌های مالی و گزارشات و نیز دارایی و بدهی‌ها این دو باشگاه می‌شود؛ چرا که کشف قیمت سهام باشگاه، افزایش شفافیت مالی و بهبود شاخص‌های حاکمیت شرکتی تحت تأثیر الزامات فرابورس برای پذیره‌نویسی میسر است.

حاجی‌وند اظها رداشت: اما نکته قابل توجه در خصوص این است که با توجه به فقدان اکثریت شرایط احراز پذیره‌نویسی باشگاه‌ها در فرابورس، تأمین شرایط مدنظر فرابورس در مدت زمانی نسبتاً کوتاه در این روش از واگذاری امکان‌پذیر نیست و همین موضوع موجب می‌شود تا واگذاری باشگاه‌ها از طریق فرابورس در کوتاه‌مدت عملی نشود.

این کارشناس اقتصاد ورزش افزود: در خصوص واگذاری باشگاه‌های ورزشی از طریق مزایده هم باید اذعان داشت هر چند این نوع واگذاری مقدمات و تشریفات کمتری نسبت به واگذاری در فرابورس دارد، و تسریع در واگذاری و خصوصی‌سازی باشگاه از این طریق محتمل است و در مدت زمان کمتری این اتفاق می‌افتد، اما موفقیت و عدم موفقیت و حیات و ممات باشگاه به شخص مالک باشگاه بستگی دارد. همچنین با توجه به فقدان بستر مناسب اقتصادی و کسب درآمد برای باشگاه‌ها و نیز نداشتن اموال و دارایی‌های نامنقول، در صورت بروز مشکلی برای مالک و خریدار باشگاه، به تبع آن موجودیت باشگاه نیز به خطر می‌افتد.

وی ادامه داد: بنابراین با توجه به موارد مطرح شده از یک سو و فراهم نبودن شرایط واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از طریق بازار سرمایه(فرابورس)، به دلیل نداشتن صورت‌ها‌ی مالی و گزارشات شفاف و همچنین نامشخص بودن درآمدها و بدهی‌‌های این دو باشگاه و نیز شرایط اقتصادی کشور و مشکلات مربوط به ساختار فوتبال و درآمدزایی باشگاه‌ها روش‌های "پیمان مدیریت" و "اجاره به شرط تملیک" برای واگذاری این دو باشگاه پیشنهاد می‌شوند.

لزوم توجه به اهلیت

حاجی‌وند در پایان یادآور شد: باید بر این نکته نیز تاکید کرد که انتخاب روش و شرایط واگذاری و نیز اهلیت خریداران دو باشگاه استقلال و پرسپولیس نیابد به‌گونه‌ای باشد که سهمی برای پیشکسوتان و هواردان به عنوان مالک‌های معنوی و الی باشگاه‌ها در نظر گرفته نشود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه