چرا واقعه به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان به پیروزی انقلاب اسلامی سرعت بخشید؟ + تصاویر
هر چند هدف رژیم پهلوی از به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان ایجاد رعب و وحشت آن هم به اسم مردم بود، اما این حادثه چهره ننگین رژیم پهلوی را روشن کرده و به جریان انقلاب مردم در کشور سرعت بخشید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، 44 سال از واقعه 24 مهر سال 57 در کرمان میگذرد؛ واقعهای جانسوز که سند محکمی شد بر جنایات رژیم منحوس پهلوی و نمادی از حقطلبی و عدالتخواهی مردم ولایتمدار کرمان در مقابله با جنایات رژیم ستمشاهی، واقعهای تلخ که به عنوان یک نماد تاریخی در حافظه ملت ما ماندگار شد و پس از گذشت سالها از آن واقعه، مسجد تاریخی جامع کرمان هنوز این روز خونبار را فراموش نکرده است.
در آستانه چهلم شهدای 17 شهریور بود که امام خمینی (ره) پیامی را خطاب به ملت ایران صادر کردند؛ امام (ره) در این پیام فرمودند "اکنون که چهلم عزیزان تهران به دنبال چهلمها فرا رسیده و با استقرار حکومت سرنیزه و پلیس در انتظار چهلمهایی باید باشیم، اکنون که سایه شوم حکومت نظامی و نظام سیاه شاهنشاهی روزگار ملت ما را به تباهی کشانده است، اکنون که دست ابرقدرتهای ستمگر برای چپاول مخازن غنی ما بر ضد ارادههای مصمم ملت از آستین دژخیمان شاه بیرون آمده و عزیزان اسلام را به خاک و خون میکشد، اکنون که نمودهای دروازه تمدن بزرگ به دست پایهگذاران حقوق بشر، یکی پس از دیگری بر روی نعشهای جوانان برومند ما رخ مینماید، اکنون که به ادعای کارتر ملت به آزادی و استقلال شاهانه نائل شده است، کشور ما عزادار و ملت مظلوم، سوگمندند."
بهدنبال پیام امام خمینی (ره)، 24 مهر ماه سال 57 به عنوان روز بزرگداشت شهدای 17 شهریور اعلام شد و متعاقب آن، مجالس و تظاهرات گستردهای در سراسر ایران برپاشد و مهمترین واقعه این روز در کرمان رخ داد.
24 مهرماه سال 57 و در بهبوحه اعتراضات، تظاهرات و نارضایتیهای مردم ایران از رژیم منحوس پهلوی، تعداد زیادی از مردم کرمان به منظور بزرگداشت اربعین شهدای 17 شهریور تهران و نخستین سالگرد شهادت آیتاللَّه سیدمصطفی خمینی، مغازهها را تعطیل کرده و در مسجد جامع کرمان اجتماع کرده بودند که ناگهان حدود 300 نفر از عوامل رژیم پهلوی در لباس زاغهنشینان معروف به کولی با در دست داشتن چوب و میله آهنی و با شعار جاوید شاه به مسجد حمله کرده و با میله و چوب به جان مردم افتادند و پس از ضرب و شتم مردم، قسمتی از وسایل و ساختمان مسجد جامع کرمان از جمله قرآنها را به آتش کشیدند.
هر چند هدف رژیم از ایجاد این بلوا، برهم زدن اجتماع بزرگ مردم مسلمان و ایجاد رعب و وحشت آن هم به اسم مردم بود، اما این حادثه موجب نفرت شدید مردم از رژیم شد و امام خمینی(ره) در پیامی، این اعمال را نتیجه حملههای جنونآمیز دانستند.
حجتالاسلام محمد ربانی از شاهدان واقعه تلخ مسجد جامع کرمان در آن روز با بیان اینکه آن روز عده زیاری از مردم کرمان به دعوت روحانیت، برای بزرگداشت چهلم شهدای میدان ژاله تهران و در آستانه سالگرد حاج آقا مصطفی خمینی، به مسجد جامع آمده بودند، اظهار داشت: آن روز عدهای در لباس زاغهنشینان از سمت میدان مشتاق با چوب و چماق و آهنهایی که در دست داشتند و با شعار جاوید شاه به سمت مسجد جامع کرمان حرکت کردند.
وی با بیان اینکه در آن واقعه تلخ ماموران رژیم پهلوی از این افراد حمایت میکردند افزود: این افراد وقتی با در بسته مسجد روبرو شدند، به سراغ موتورها و و دوچرخههای جلوی در مسجد رفته و آنها را به آتش کشیدند.
ربانی با اشاره به اینکه پس از آن چند نفر از ماموران رژیم پهلوی از پلهها بالا رفته و خود را به پشت بام مسجد رساندند، گفت: این افراد از آنجا به مردمی که در صحن بودند، سنگ و آجر پرتاب میکردند.
وی با بیان اینکه در آن زمان برای اینکه مردم آسیب نبینند به داخل شبستان مسجد رفتند، افزود: عوامل رژیم هم با انداختن گاز اشک آور به داخل مسجد مردم را مجبور به فرار کردند.
ربانی با اشاره به اینکه مردمی که داخل شبستان مسجد بودند در هنگام فرار، با عوامل رژیم روبهرو شده و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند، ادامه داد: در جریان این واقعه شهید محمد باقدرت جوپاری از ناحیه پیشانی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و به شهادت رسید.
حجتالاسلام مهدی عربپور خطیب موقت جمعه کرمان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب و واقعه 24 مهر اظهار داشت: یادآوری وقایع تاریخی انقلاب و مبارزات مردم ایران بر علیه رژیم ستمشاهی برای نسلهای بعد از انقلاب بسیار موثر است تا بدانند این انقلاب با تلاش، همت و از خودگذشتگی مردم و مقابله آنها با رفتارهای ظالمانه رژیم ستمشاهی به پیروزی رسید.
وی با بیان اینکه حادثه 24 مهر مسجد جامع کرمان در سال 57 توسط مزدوران رژیم پهلوی انجام شد، خاطرنشان کرد: مردم کرمان در آن ایام مثل همه مردم ایران در تظاهرات و اجتماعات متعددی علیه رژیم ستمشاهی شرکت میکردند.
خطیب موقت جمعه کرمان با اشاره به اینکه در روز 24 مهر سال 57 عده زیاری از مردم کرمان در مسجد جامع این شهر تجمع کرده بودند، گفت: در آن روز عدهای مزدور به این اجتماع مردمی حمله کردند، ابتدا وسایل نقلیه مردم را آتش زده و پس از آن وارد مسجد شده، به مردم حمله ور شدند و قرآنها و کتابهای دعا را آتش زدند.
وی با بیان اینکه در این واقعه تعداد زیادی از مردم کرمان مجروح شده و شهید محمد باقدرتجوپاری و شهید غلامرضا یزدانشناس هم به شهادت رسیدند، افزود: این برخورد رژیم ستمشاهی با مردم برای این بود تا با ایجاد رعب و وحشت در دل مردم، کاری کند که مردم دیگر در این اجتماعات شرکت نکنند و از سوی دیگر به مذهبیون نشان دهند که برای حفظ رژیم ستمشاهی از هیچ اقدامی دریغ نکرده و حتی مسجد و قرآن را هم به آتش میکشند.
عربپور با اشاره به اینکه این حادثه نه تنها موجب کند شدن حرکت مبارزات مردم نشد که به حرکت انقلابی مردم ایران نیز سرعت بخشید، ادامه داد: بعد از این حادثه تجمعات مردمی بیشتر هم شد و این حرکت در نهایت به ضرر رژیم پهلوی تمام شد.
وی با بیان اینکه امروز هم باید بدانیم که کسانی که مساجد را به آتش میکشدند و مخالف اسلام هستند، همان دشمنان هستند، گفت: آنهایی که امروز با قرآن، اسلام، تجمعات و مجالس مذهبی مخالفت کرده و تجمعات را به هم میریزند، برای این است که نشان دهند با اسلام مخالف هستند.
خطیب موقت جمعه کرمان با اشاره به اینکه جوانان ما باید هوشیار بوده و متوجه رفتار و حرکات دشمنان باشند، بیان کرد: با مطالعه بیشتر در ارتباط با این حوادث تاریخی عزم و اراده مردم و جوانان ما در حفظ و تداوم انقلاب بیشتر خواهر شد.
واقعه تلخ 24 مهر و به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان چهره ننگین و پلید رژیم پهلوی را بر همه روشن کرده و به جریان انقلاب مردم در کشور سرعت بخشید.
مردم کرمان از فردای حادثه، دست به افشای جنایات و فجایع عمال رژیم زدند و فریادهای اعتراضی خود را بیش از پیش بلند کرده و جنبشهای مردمی شدت یافت بسیاری از ادارات و سازمانها که در اعتصاب به سر میبردند، همچنان تحصن و اعتصاب را ادامه دادند و برخی دیگر که هنوز به فعالیت ادامه میدادند، پس از این حادثه، بیتفاوتی را جایز ندانسته به جنبش اعتراضی مردم پیوستند.
انتهای پیام/511/