بررسی آخرین بودجه قرن در استان‌ها‌ـ‌‌۶| افزایش زیرپوستی بودجه کردستان در سال ۱۴۰۰/ آیا دولت اعتبار ابرپروژه‌ها را واقع‌بینانه دید؟+ فیلم

بررسی آخرین بودجه قرن در استان‌ها ـ‌ 6| افزایش زیرپوستی بودجه کردستان در سال 1400 / آیا دولت اعتبار ابرپروژه‌ها را واقع‌بینانه دید؟+ فیلم

گروه استان‌ها ـ اعتبارات استانی کردستان در سال جاری ۹۲۲میلیارد و ۹۹۴میلیون تومان بود که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به یک‌هزار و ۶۲۸میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، از قدیم الایام همواره در هر کاری اصطلاحی به‌عنوان دخل‌وخرج را به‌کار می‌بردند که نشان‌دهنده میزان درآمد و هزینه‌های انجام‌شده بود.

از این میزان تعیین‌شده گاهی در مخارج بخش‌های مختلف استفاده می‌کردند و به این شیوه عملکرد یک‌ساله نیز مشخص می‌شد. این امر در بخش‌های کلان مانند دولت‌ها به بودجه معروف است که خود به بخش‌های مختلف عمرانی، فرهنگی و... تقسیم‌بندی می‌شود.

با استفاده از سیستم بودجه اعتبارات هر بخش از کشور که از درآمدها و مالیات‌های دریافتی کشور تأمین می‌شود مشخص می‌شود و برنامه‌ریزی‌های ممکن صورت می‌گیرد.

حال بودجه‌ تعیین‌شده استان کردستان در سال‌های گذشته توسط دولت‌های مختلف متغیر بوده و گاهی همین تخصیص بودجه نامتناسب با رشد استان، کردستان را دچار عقب‌ماندگی‌هایی کرده است.

آنچه در زمان حاضر در جامعه بیشتر مطرح است لایحه بودجه سال 1400 است که به‌نسبت جمعیت و وسعت و البته عقب‌ماندگی‌های موجود در هر استان کشور تعیین می‌شود.

بهرام نصراللهی‌زاده رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان در تشریح جزئیات بودجه سال 1400 استان کردستان می‌گوید: سهم بودجه استانی از بودجه عمرانی کشور از 31 درصد به 44 درصد افزایش داشته است چراکه هرچه تمرکز را از سطوح مرکزی کشور بکاهیم، عملکرد استان‌ها بهتر خواهد شد.

وی از افزایش 18درصدی بودجه بودجه عمرانی کشور در سال 1400 نسبت به سال گذشته خبر داد و اعلام کرد: اعتبارات استانی کردستان در سال جاری 922 میلیارد و 994 میلیون تومان بود که در سال 1400 به یک‌هزار و 628 میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کردستان با ذکر اینکه بودجه سال 1400 نسبت به سال 99 رشد 76.3 درصدی را نشان می‌دهد، اظهار کرد: در بودجه استانی سرانه جمعیت به ازای هر نفر در کشور 535 هزار تومان بوده که در استان کردستان سرانه استانی عمرانی این مهم 962 هزار تومان است.

وی بیان کرد: بودجه کل استان کردستان در لایحه بودجه 1400، دو هزار و 571 میلیارد تومان پیش‌بینی شده که این مهم در سال 1399 یک هزار و 807 میلیارد تومان بوده و رشد بیش از 42 درصدی را نشان می‌دهد.

نصرالهی‌زاده در پایان سخنان خود با بیان اینکه هشت پروژه عمرانی کردستان با 366 میلیارد تومان اعتبار با دیگر استان‌ها مشترک است، افزود: کریدور شمال جنوب با اعتبار 266 میلیارد تومان، پروژه همدان بیجار، قروه سنقر، سنقر کامیاران، سقز، بانه، پیرانشهر و ... از پروژه‌های مشترک با دیگر استان‌ها است که اعتبار این بخش در سال‌جاری 286 میلیارد تومان بوده است.

در ادامه حامد قادرزاده کارشناس اقتصاد استان در رابطه به بودجه پیش‌بینی شده کردستان به خبرنگار تسنیم گفت: علی‌رغم وجود سیگنال‌هایی مثبت در خصوص افزایش اسمی بودجه در استان و با توجه به وضعیت زیرساخت‌های موجود در کردستان به ویژه در حوزه راه و افزایش بار ترافیکی در آینده‌ای نزدیک، به دلیل موقعیت جغرافیایی و مرزی بودن آن و زمانبر بودن اتصال خط آهن به نقاط مرزی، به نظر می‌رسد نیاز شهرستان‌های خارج از مرکز استان به منظور نگهداشت نیروی انسانی و حفظ تعادل جمعیتی و کاهش فشار جمعیت بر مرکز استان در بودجه استان چشمگیر نیست.

وی افزود: از طرف دیگر در تعریف پروژه‌های استان طرح جامع توسعه کردستان به منظور جذب سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی و تغییرات ساختاری اجتناب‌ناپذیر تولید و بازرگانی به ویژه در دو بخش کشاورزی و خدمات برجسته به نظر نمی‌رسد.

قادر‌زاده خاطر نشان کرد: اگر چه برای افزایش بودجه و تامین منابع مالی به لحاظ عددی تلاش صورت گرفته اما این واقعیت هم باید در نظر گرفته شود که هزینه تمام شده پروژه‌های عمرانی استان، به دلیل شرایط خاص اقتصادی، فیزیکی، جمعیتی، آب و هوایی و مهاجر فرست بودن کردستان تفاوت معنی‌داری با سایر استان‌های کشور دارد.

وی ادامه داد: با بررسی چشم‌انداز بودجه‌ای در استان به خوبی می‌توان دریافت که نتایج پس از اجرای پروژه‌ها کمتر به حفظ جمعیتی مناطق مهاجرفرست استان کمک خواهد کرد و بیشتر موجبات جذب جمعیتی را در برخی نقاط به ویژه مرکز کردستان می‌شود.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: برای افزایش توجه بیشتر به این مهم، طرح این سؤال بسیار حائز اهمیت است و آن این است که آیا تعریف مناطق ویژه اقتصادی در شهرستان‌های بانه و مریوان توانست جذب و نگهداشت جمعیتی داشته باشد یا بیشتر به مراکز پذیرش جمعیت مسافر و فعالیت‌های کسب فایده مکانی ناشی از اختلاف قیمت برخی کالاهای وارداتی شد؟ جواب واضح و مبرهن است.

وی گفت: مهم‌تر این که به‌دلیل شکنندگی بازده سرمایه‌گذاری در این مناطق، علی‌رغم افزایش بسیار بالای گردش مالی در این مناطق شاخص‌های توسعه در آنها نه فقط بهبود نیافت بلکه با جذب جمعیت سرمایه‌ای با کاهش نیز برخوردار شد و اختصاص حمایت‌های مالی از مرز نشینی هم نتوانسته عامل تسریع توسعه یعنی افزایش سرمایه‌های انسانی مستقر را تحقق بخشد.

قادر‌زاده تصریح کرد: بیشتر اثرات مثبت بودجه‌ای در حوزه زیر ساخت سرریزی به سمت مرکز کشور و استان‌های برخوردار بوده و تسهیل‌گری تجارت را با کمترین جذب ارزش افزوده‌ای مزیت‌های استان به همراه خواهد داشت.

وی افزود: البته با کمال تاسف برنامه افزایش بودجه بیشتر مناطق کمتر برخوردار کشور در طی سه دهه اخیر با همین نتیجه همراه بوده و سند بی‌بدیل آن خروش جمعیتی و تخلیه آن به سمت مرکز کشور و  بیشتر دو استان تهران و البرز بوده است. ناگفته نماند تورم بالای موجود در استان و خروج بیشتر ارزش افزوده استان طی چند سال اخیر با آسیب شدید بازرگانی معمول و رایج استان جای تأمل دارد و لازم است به این سوال اساسی برای آینده اقتصادی استان پاسخ داده شود که توسعه بودجه‌ای استان برای تحقق کدام شاخص یا شاخص‌های توسعه بر اساس برنامه‌های توسعه هدف‌گذاری شده است.

قادرزاده در پایان سخنان خود ضمن ارج نهادن نیت خیرخواهانه مسئولان برای توسعه استان یادآور شد: نیت شرط لازم ولی کافی نیست چرا که توسعه همه جانبه مستلزم حرکت بر اساس واقعیت‌های موجود و داشتن برنامه برای تعدیل به سوی مطلوب است.

به گزارش تسنیم؛ لایحه بودجه 1400 درحالی با وابستگی بیش از 40درصدی به نفت و خوش‌بینی به فروش روزانه 2.3 میلیون بشکه­‌ای نفت نوشته و از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده که همچنان با نقدهای اساسی روبه‌رو است. ضمن اینکه دولت حدود 70 هزار میلیارد تومان نیز فروش اوراق سلف نفتی را در نظر گرفته که نشان می‌دهد در صورت عدم تحقق فروش نفت نیز، باز هم حساب ویژه‌‌ای روی درآمدهای نفتی باز کرده است!

در ادامه روایت ویدئویی خبرنگاران تسنیم از تشریح جزئیات بودجه سال 1400 استان کردستان را ببینید:

انتهای پیام/481/482/487/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon