روایت اهالی فرهنگ و هنر از دیدار «غیررسمی» با رهبر انقلاب ـ ۱۲| بروید قاسم سلیمانیهای عرصه فرهنگ و هنر را بسازید/ نگاه متفاوت رهبر انقلاب به پوستر
دبیر مجمع طراحان گرافیک انقلاب اسلامی که یکی از حاضرین در جلسه رهبر انقلاب با هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی بوده است، خاطرات جالبی از این دیدار دارد.
مجتبی مجلسی هنرمند عرصه گرافیک کشور، دبیر مجمع طراحان گرافیک انقلاب اسلامی موسوم به «آیه» و اهل اصفهان است. او یکی از هنرمندانی است که در دیدار رهبر فرزانه انقلاب با جمعی از هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی کشور حضور داشته است و روایت و خاطرات جالب توجهی را از این دیدار نقل میکند. به همین بهانه به سراغ وی رفتیم و تجربهنگاری این دیدار را دستمایهای برای گفتوگو با این هنرمند گرافیست قرار دادیم.
مجلسی درباره تجربه دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی به خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری تسنیم گفت: این جلسه به همت سیدمسعود شجاعی طباطبایی دایر شد. در این راستا لیستی ذیل عنوان شبکه کشوری نهضت پوستر انقلاب تدارک دیده شده بود و اغلب هنرمندان حاضر در جلسه عضو فعالی از این شبکه بودند و در ادامه جمع دیگری از هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی حوزه هنری و چند شاعر نیز به جمع ما اضافه شدند.
وی در ادامه به نحوه آغاز جلسه اشاره کرد و در این زمینه افزود: برای نماز مغرب و عشا خدمت حضرت آقا رسیدیم. پس از انتظاری کوتاه، ایشان تشریف آوردند و نماز را با طمأنینه خاصی اقامه کردند. پس از پایان نماز، همه ما عجله داشتیم که جلسه هرچه زودتر شکل بگیرد؛ زیرا میدانستیم زمان حضرت آقا محدود است و باید از فرصت پیش آمده نهایت بهره را ببریم. با اینحال، ایشان هیچ عجلهای برای آغاز جلسه نداشتند.
مجلسی ادامه داد: پس از اقامه نماز، جلسه آغاز شد. بخش قابل توجهی از زمان جلسه به شعرخوانی شعرای حاضر در جلسه گذشت که این اتفاق، معلول ناهماهنگی ایجاد شده از سوی رئیس وقت حوزه هنری بود؛ زیرا در جلسهای که مختص هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی است، تعدادی از شاعران را نیز دعوت کرده بود؛ به همین دلیل ما پس از جلسه اعتراض خود در این زمینه را به وی اعلام کردیم.
وی عنوان کرد: پس از شعرخوانی شاعران، نوبت به معرفی هنرمندان رسید و یکایک دوستان حاضر در جلسه با قید توضیحاتی درباره اینکه از کدام شهر در جلسه حضور یافتهاند و ذیل چه گروه یا مجمعی فعالیت میکنند. به حضرت آقا معرفی شدند. البته ایشان از قبل، اساتید بزرگواری چون مسعود نجابتی و سیدمسعود شجاعی طباطبایی را میشناختند. در حین معرفی هنرمندان، حضرت آقا تا حد امکان به خوش و بش با آنها میپرداختند و عزمشان بر گرمابخشی به فضای جلسه استوار بود.
این هنرمند عرصه هنرهای تجسمی در بخش دیگری از سخنان خود به شوخی جالب مقام معظم رهبری با هنرمندان اصفهانی حاضر در جلسه اشاره کرد و گفت: از آنجا که ما به عنوان گرافیستهای مجمع طراحان آیه از اصفهان در جلسه حضور یافته بودیم، ایشان به شوخی خطاب به آقای مؤمنی گفتند که شما در تهران سوره را دارید و این دوستان در اصفهان آیهاش را دارند. بهطور کلی ایشان به هر بهانهای سعی میکردند باب شوخی و مزاح را باز کنند و از این طریق، بر صمیمیت جلسه بیفزایند.
دبیر مجمع طراحان گرافیک انقلاب اسلامی با اشاره به یکی از برکات قابل توجهی که به واسطه دیدار با رهبر فرزانه انقلاب برای هنرمندان اصفهانی حاصل شده است، یادآور شد: حضور ما در آن جلسه با وقوع اتفاقی تلخ در اصفهان مصادف شده و آن اتفاق، عبارت از یکسانسازی گلزار شهدای اصفهان بود. از قضا در جریان جلسه، فضای بحث به سمت این موضوع کشیده شد و حضرت آقا گفتند که من چندین بار در منع این اقدام به خاطیان تذکر دادهام؛ ما نیز از قبل گزارشی را در اینباره آماده کرده بودیم و به همراه داشتیم که آن گزارش را به ایشان ارائه کردیم؛ ایشان پس از تورق گزارش به صراحت فرمودند که یکسانسازی گلزار شهدا کار غلطی است و نباید اتفاق بیفتد؛ بحمدالله همان جمله حضرت آقا باعث شد که سیاست یکسانسازی گلزار شهدا پس از مدتها متوقف شود. این یکی از برکات و اتقاقات خوبی بود که به واسطه آن جلسه حاصل شد.
وی در ادامه به ذکر نقل قول تأثیرگذاری از رهبر فرزانه انقلاب اشاره و اظهار کرد: در حین جلسه، یکی از دوستان به حضرت آقا گفتند که ما در عرصههای نظامی، بینالملل و جنگ سخت، شخصیتی چون سردار قاسم سلیمانی را داریم؛ در عرصه فرهنگ و هنر نیز به شخصیتهایی چون سردار سلیمانی نیاز داریم. حضرت آقا صراحتاً فرمودند که من نقشی در تکوین عظمت شخصیت قاسم سلیمانی نداشتم؛ این عرصه، عرصهای فراخ است و شما باید در آن فعالیت کنید و قاسم سلیمانیهای خودتان را بسازید؛ قاسم سلیمانی ظرفیت منحصری است که باید خودتان آن را ایجاد کنید و بدانید که این مهم به شکل دستوری محقق نمیشود.
مجلسی در بخش دیگری از سخنان خود به توصیف یکی دیگر از شوخیهای جالب رهبر فرزانه انقلاب با هنرمندان حاضر در جلسه اشاره کرد و گفت: حضرت آقا فرمودند که پوستر واژهای است که هنوز برای آن معادل فارسی متناسبی پیشنهاد نشده است. دوستان در پاسخ گفتند که این معادل ایجاد شده و برخی از پوستر با عنوان اعلان یاد میکنند؛ حضرت آقا فرمودند که اعلان واژه دقیق و مناسبی نیست و افزون بر پوستر، به معانی دیگری هم دلالت دارد؛ در همین اثنا ایشان فیالبداهه به واژه لوح اشاره کردند و گفتند که لوح، معادل مناسبی به نظر میرسد. ایشان در ادامه مکثی کرده و به شوخی فرمودند که حالا اگر از فردا کسی به جای لوح، از عنوان پوستر یا اعلان استفاده کرد، نگویید که او ضدولایت فقیه است! این شوخی حضرت آقا با خنده حاضرین همراه شد.
این هنرمند عرصه هنرهای تجسمی کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود به اتفاقی که باعث تعجب حاضرین در جلسه شده بود اشاره و عنوان کرد: وقتی جلسه به پایان رسید و در حال خروج از اتاق برگزاری جلسه بودیم، متوجه صدای بازی و شیطنت کودکان شدیم که در حال فوتبال بازی کردن بودند. من تعجب کردم و از خود پرسیدم که این صدا از کجا است؟ مگر کسی هم در بیت فوتبال بازی میکند؟! آن هم کودک! آن هم در آن موقع از شب! در ادامه وقتی از اتاق بیرون آمدیم، متوجه شدیم که صدا از کوچه میآید و جمعی از کودکان داخل کوچهای که در مجاورت منزل حضرت آقا قرار دارد، مشغول بازیاند؛ بدین معنا فاصله اتاق جلسه تا فضای عمومی به قدری کوتاه بود که صداهای بیرونی به راحتی شنیده میشد و این برای ما موضوع جالب توجهی بود.
وی ضمن اشاره به نگرانی خود برای رسانهای ساختن دیدار هنرمندان با رهبر فرزانه انقلاب تصریح کرد: تنها نگرانی من نسبت به رسانهای کردن آن دیدار و جزئیات مربوط به آن، این بود که فکر میکردم حق بسیاری از دوستان دیگر هم بوده و هست که در چنین جلسهای حضور داشته باشند؛ همچنین هیچیک از بانوان طراح ما در این جلسه حاضر نبودند؛ با وجود اینکه بانوان ما طی سالهای اخیر آثار درخشانی را در حوزه گرافیک و تصویرسازی خلق کردهاند و در این رشتهها حرفهای بسیاری برای گفتن دارند. از اینرو خیلی دوست داشتم که این جلسه ادامهدار باشد و بدین واسطه بانوان و سایر دوستان فعال در عرصه هنرهای تجسمی کشور نیز بتوانند به توفیق دیدار حضرت آقا نائل آیند؛ چراکه فکر میکنم این اولین جلسه هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی کشور بهویژه گرافیستهای جوان با حضرت آقا بود. شوربختانه هماکنون شرایط ناشی از فراگیری ویروس کرونا در کشور مانع از تحقق چنین امری شد؛ امیدوارم که این اتفاق بهزودی محقق شود.
مجلسی اضافه کرد: یکی دیگر از نکاتی که برای من و سایر هنرمندان حاضر در جلسه جالب به نظر آمد، این بود که حضرت آقا پوستر را به خوبی میشناختند؛ ما از پیش میدانستیم که ایشان دستی بر آتش حوزه شعر و شاعری دارند و این حوزه را به خوبی میشناسند اما نمیدانستیم که چنین اشرافی را نسبت به حوزه هنرهای تجسمی و گرافیک هم دارند. برایمان جالب بود که ایشان پوسترهای بسیار زیادی را دیده بودند و در خاطرشان باقی مانده بود. به نحوی که در همان ابتدای جلسه جزئیات مربوط به کسر قابل توجهی از پوسترها را نام برده و از دوستان میپرسیدند که فلان پوستر را چه کسی طراحی کرده است؟ با اینکه تاریخ طراحی و اکران برخی از پوسترها به حدود چهار الی پنج سال قبل بازمیگشت، اما ایشان جزئیات مربوط به هر پوستر را به خوبی در ذهنشان داشتند و به آنها اشاره میکردند؛ این هم یکی دیگر از نکات جالب توجه و امیدوارکنندهای بود که در این جلسه توجه ما را به خود معطوف و انگیزههایمان را برای ادامه کار مضاعف ساخت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نگاه حضرت آقا نسبت به پوستر اینگونه بود که پوستر رسانهای سریع، ارزان و پیشرو است؛ به راحتی تولید میشود و خلق آن مستلزم صرف هزینه و انرژی فزایندهای نیست؛ برخلاف رسانهای مثل سینما که خلق اثر در آن مستلزم صرف زمان، انرژی و هزینههای نسبتاً قابل توجهی است؛ بهویژه در عرصههایی که مسئله زمان برایمان اهمیت دارد، پوستر میتواند به راحتی وارد میدان شود، کارکرد مؤثر خود را ایفا کند و اتفاقات خوبی را رقم بزند.
انتهای پیام/