اندیشکده روسی|لزوم حفظ پیمانهای کنترل تسلیحات؛ آیا چین هم وارد میدان میشود؟
کارشناس روس معتقد است که حفظ پیمانهای کنترل تسلیحات ضروری است و با انجام گفتوگوهای بیشتر بایستی آن را گسترش داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، کنترل و کاهش تسلیحات هستهای همواره از مسائل مهم نظام بینالملل بوده که مذاکرات درباره آن از زمان جنگ سرد و بین دو ابرقدرت ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق برگزار میشد. اهمیت کاهش تسلیحات هستهای در جهان امروز همچنان قابل درک است و ضرورت دارد. این مسئله بین روسیه و آمریکا جریان دارد و پیوستن سایر کشورهای دارنده این تسلیحات نیز همچنان جای بحث است. در این زمینه اندیشکدهِ شورای امور بینالملل روسیه (ریاک)، مصاحبهای را از «آلکسی آرباتف»، کارشناس مسائل امنیت ملی روسیه منتشر کرده است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
آرباتوف در رابطه با چشم انداز و تمدید پیمان استارت-3 بیان کرد: احتمال تمدید قرارداد وجود دارد. بایدن در طول مبارزات انتخاباتی خود وعده داد که این کار را انجام دهد. برای روشن شدن جزئیات برخی موارد مانند اینکه روسیه کدام سیستم را مبنای محاسبه قرار میدهد، وجود دارد. مشخص است که روسیه موافقت کرد تا جدیدترین سیستم آوانگارد (موشک بالستیک با کلاهک هدایت شونده) در پیمان گنجانده شود. البته همین موضوع در رابطه با موشک بالستیک قاره پیمای جدید "سامارات" نیز صدق میکند. در اینجا سؤالی به وجود نمیآید.
وی ادامه میدهد: مسئله میتواند در رابطه با سیستم کینژال (Кинжал) به وجود بیاید. برد این موشک 1500 کیلومتر است و اکنون روی جنگنده میگ-31 نصب شده است، اما بر روی بمب افکنهای متوسط Tu-22M3 نیز قابل نصب است. آنها موضوع بحث در دهه 1970 بودند، در آن شرایط اتحاد جماهیر شوروی موافقت کرد که این هواپیماها را به سیستم سوخت گیری مجهز نکند، یعنی به آنها دامنه استراتژیک ندهد. آنها نیز تحت قرارداد سالت 2 در سال 1979، در اعتبار پیمان گنجانده نشدند. اکنون، بر اساس برخی گزارشها، آنها به سیستم سوخت رسانی در هوا مجهز شدهاند و بدین ترتیب دامنه عمل بسیار بیشتری را به دست میآورند. این موضوع ممکن است در تمدید استارت-3 تأخیر ایجاد کند.
کارشناس روس بیان میکند: محاسبه یک اصطلاح بسیار سادهای است. در سیاست همه چیز مورد توجه قرار میگیرد و هر یک از امکانات همه 9 کشور دارنده تسلیحات هستهای، ظاهراً از این روش یا روش دیگری محاسبه میشود. اگر ما در مورد پیوستن برخی کشورهای ثالث به مذاکرات و امضای قرارداد جدیدی صحبت کنیم، این خود موضوع متفاوتی است. احتمال اینکه در یک مدت زمان قابل پیش بینی بتوان کشوری به این مسائل کشاند، بسیار کم است. برای نمونه ترامپ مستقیماً خواستار شرکت چین در معاهده بعدی شد. در پاسخ نیز روسیه مشارکت فرانسه و انگلیس را به میان آورد و مباحث از این سطح برای مشارکت سایر کشورها فراتر نرفت.
در این مصاحبه آمده است: دولت دموکرات به رهبری بایدن، تاکنون موضع انعطاف پذیرتر و منسجمتری نسبت به این مسئله داشته است. البته آنها نیز میگویند که چین را باید در نظر گرفت، اما این این لزوماً در رابطه با سلاحهای استراتژیک صدق نمیکند، آنها ظاهراً قصد دارند مذاکرات با چین را در مورد موشکهای میانبرد زمینی آغاز کنند. همه این موارد هنوز غیررسمی است، اما افراد نزدیک به دولت جدید آمریکا به طور فعال درباره این موضوعات بحث کرده و نظرات خود را در رسانههای مختلف بیان میکنند. با توجه به موضعی که دولت بایدن در این مورد اتخاذ کرده، یا مذاکرات درباره تسلیحات استراتژیک ادامه مییابد یا بلافاصله به بن بست میرسد، زیرا روسیه مجدداً مسئله مشارکت انگلیس و فرانسه را مطرح میکند.
آرباتف معتقد است: در مورد مسائل فنی، روسیه به احتمال زیاد موضوع سیستمهای استراتژیک غیرهستهای را مطرح خواهد کرد. مدت زیادی است که این موضوع مورد بحث قرار میگیرد و مانند همیشه در چنین مواردی موضوع کمی محو میشود. اما به نظر من لحاظ کردن چنین مسئلهای بسیار ضروری است، زیرا در میان عوامل جدیدی که ثبات استراتژیک را تضعیف میکند، توسعه سیستمهای غیرهستهای برد بلند با دقت بالا هم در هوا و هم در دریا، سیستمهای مافوق صوت و موشکهای ایروبالستیک بیشترین تأثیر را خواهد داشت. برخی از عناصر مهم نیروهای هستهای استراتژیک و سیستمهای کنترل آنها، در برابر حملات غیرهستهای آسیبپذیر میشود.
وی میافزاید: البته آمریکاییها به طور قاطع با این موضوع مخالفت خواهند کرد، آنها بر کاهش گسترده تسلیحات هستهای پافشاری میکنند. از سوی دیگر روسیه نیز به احتمال زیاد بر کاهش جزئی نسبت به سقفهایی (700/800 برای پرتابگرهای مستقر و غیرمستقر، 1550 برای کلاهکها) که در شرایط فعلی وجود دارد، تأکید میکند.
کارشناس روس بیان میکند: مانع دیگر، سیستمهای جدید ما است. این سیستمها شامل زیردریایی بینقارهای "پازیدون"، یک موشک قارهای زمینپایه با موتور هستهای یا به احتمال زیاد با کلاهک هستهایِ "بورِوستنیک" است. آمریکاییها این امکانات را مطالبه یا منع میکنند، یا اینکه آن را به نوعی محاسبه و محدود خواهند کرد. من دقیقاً نمیدانم که موضع ما چه خواهد بود، اما به احتمال زیاد ما این موارد را به نوعی با مقررات سیستمهای دفاعی موشکی پیوند میدهیم.
انتهای پیام/