«معجزه آبخیزداری»|نظر نمایندگان مجلس درباره آبخیزداری/ چرا آبخیزداری راهکار مقابله با سیل و خشکسالی است؟


«معجزه آبخیزداری»|نظر نمایندگان مجلس درباره آبخیزداری/ چرا آبخیزداری راهکار مقابله با سیل و خشکسالی است؟

طبق گفته نمایندگان مجلس شورای اسلامی، "آبخیزداری" را می‌توان راهکار مقابله همزمان با مخاطرات سیل و خشکسالی در کشور دانست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری» ـ ایران از کشورهایی است که متوسط بارندگی آن از متوسط بارندگی دنیا پایین‌تر بوده و همواره در معرض خشکسالی یا سیل می‌باشد. این مخاطرات که در واقع می‌توان دو روی سکه سوءمدیریت منابع آب در کشور فرض کرد، لزوم توجه به مدیریت صحیح و دقیق منابع آبی را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

مقابله با سیل و خشکسالی با آبخیزداری

مسلماً یکی از راهکارهای مقابله با مخاطرات خشکسالی و سیل، انجام طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری است که این مسئله مورد توجه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بوده است، در این باره لطف‌الله سیاهکالی نماینده مردم قزوین و آبیک در مجلس شورای اسلامی معتقد است: لازم است در حوزه آبخیزداری و آبخوان‌داری اقدام اساسی انجام شود که این امر باعث پرآب شدن چشمه‌سارها و ممانعت از وقوع سیل و خسارت ناشی از آن می‌شود؛ ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که این مشکل در حوزه‌های آبخیز هم موجب فرسایش خاک شده و هم به رانش زمین و تخلیه روستاها منتهی شده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه آبخیزداری موجب رشد مهاجرت معکوس به روستاها و اشتغالزایی شده معتقد است: کشاورزان در بسیاری از نقاط کشور تنها دو ماه با مشکل کمبود آب مواجه می‌شوند که برای رفع آن می‌توان از جمع‌آوری و ذخیره‌سازی آب از طریق تکنیک‌های آبخیزداری استفاده کرد که روان‌آب‌ها و آب‌های فصلی را در آن جمع کرد و مورد استفاده قرار داد.

نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متأسفانه وجود دو متولی وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی باعث شده است در برخی نقاط کشور با مشکل تأمین آب شرب یا انتقال و توزیع آب سالم مواجه شویم.

آبخیزداری را باید جدی گرفت

هادی بیگی‌نژاد نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه 93 درصد آبِ کشور در حوزه کشاورزی و صنعت مصرف می‌شود معتقد است: آبخیزداری را باید جدی گرفت؛ تقویت منابع زیرزمینی، بهره‌گیری از مجموعه گسترده دانش و تجربه برای پیشگیری از فرسایش خاک و سیلاب‌های مخرب، تقویت پوشش گیاهی و کاهش زیان‌های سیل‌های ویرانگر و بهره‌برداری مناسب و درست از منابع طبیعی و کشاورزی ازجمله اقداماتی است که در حوزه آبخیزداری موجب بهبود مدیریت منابع آبی کشور می‌شود.

ضرورت اختصاص بودجه مناسب برای آبخیزداری

جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر ضرورت عزم و اراده جدی برای اجرای آبخیزداری و آبخوانداری در کل کشور گفت: دولت و  مجلس به‌خصوص کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی باید تمام تلاش خود را به‌کار گیرند تا بودجه و منابع مالی کافی برای آبخیزداری و آبخوانداری در کشور تأمین شود تا بتوان هم خاک را تثبیت کرد و هم تعادل بین عرضه و تقاضای آب به‌وجود آورد.

به‌گفته جعفر قادری، آبخیزداری و آبخوانداری توانسته است مناطق بیابانی را کاملاً آباد کند و در تأمین آب شرب و کشاورزی نیز نقش مؤثری ایفا نماید از این رو قطعاً لازم است مجلس شورای اسلامی با جدیت بیشتری این موضوع را پیگیری کند.

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

آبخیزداری؛ راهکار عبور از تنش‌های آبی

حسین حسین‌زاده نماینده مردم لارستان، خنج، گراش و اوز در مجلس شورای اسلامی نیز با یادآوری اینکه 80 درصد بارندگی‌های کشور هدر می‌رود، خاطرنشان کرد: خشکسالی‌های پی‌درپی صنعت و کشاورزی و بسیاری مسائل دیگر همچون معیشت مردم را تحت تأثیر قرار داده است لذا یکی دیگر از راه‌های عبور از تنش آبی در سال جاری و سال‌های آتی اجرای طرح‌های آبخیزداری است. در نواحی بیابانی و کم‌بارش هدررفت آب بسیار است باید طرح‌های آبخیزداری را اجرایی کرد حتی اگر این طرح‌ها چند سال آینده به نتیجه برسند.

این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه باید به‌طور همزمان به‌سمت کاهش چشمگیر تلفات تبخیر و تلفات حاصل از سیلاب‌ها با آبخیزداری گام برداشت، اظهار کرد: با تسریع نفوذدادن آب به سفره‌های آب زیرزمینی در حقیقت در مسیر اجرایی شدن هم‌زمان این دو هدف حرکت کرده‌ایم.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با اعلام اینکه "حدود 10 تا 11 درصد بارندگی‌های کشور تبدیل به سیلاب می‌شوند بنابراین حدود 80 درصد از نزولات آسمانی را از دست می‌دهیم"، ادامه داد: به‌یقین با مدیریت این منابع آبی، حتی به‌میزان 30 تا 40 درصد، می‌توان شاهد تعریف منابع آبی جدید و مدیریت چالش آبی کشور بود اما اکنون ایران تنها می‌تواند در مجموع از 20 درصد منابع آبی خود استفاده بهینه کند که حتی در بسیاری از موارد از همین میزان نیز بهره‌برداری حداکثری ندارد، البته در این میان نباید سهم تلفات شبکه توزیع و انتقال آب را فراموش کرد.

انتهای پیام/+
واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon