تشدید بحران خشکسالی در دشت ممنوعه خانمیرزا / عقلانیتی برای احیای دشت خانمیرزا حاکم نیست

تشدید بحران خشکسالی در دشت ممنوعه خانمیرزا / عقلانیتی برای احیای دشت خانمیرزا حاکم نیست

گروه استان‌ها ـ دشت خانمیرزا در چهارمحال و بختیاری با وضعیت نابه سامانی روبرو است و خشکسالی هم آن را تشدید کرده اما هر متولی به سهم خود از اجرای راهکار مناسب طفره می‌رود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، دشت خانمیرزا در چهارمحال و بختیاری با وضعیت نابه سامانی روبه‌رو‌ست و خشکسالی هم آن را تشدید کرده اما هر متولی به سهم خود از اجرای راهکار مناسب طفره می‌رود.

کمبود بـارش طی سالیان اخیر و برداشت بی رویه از چاه‌های موجود در منطقه، باعث کاهش سطح آب در چاه‌‍‌های برداشتی و حتی پدیده فرونشست زمـین شده است.

ازسوی دیگر استفاده زیاد از کودهای شیمیایی به خصوص کودهای نیترات و کاهش حجم آب در آبخوان‌ها، باعث افـزایش میـزان امـلاح و مواد شیمیایی در آب زیرزمینی دشت خانمیرزا شده است، خشکسالی و کاهش منابع آب نقش مهمی در وقوع پدیده خودسوزی در دشت خانمیرزا داشته است.

 با عدم مدیریت صحیح که متاسفانه یک اپیدمی در تمام کشور ایران است، سال‌های گذشته این دشت دچار خودسوزی شد و این پدیده نادر و طبیعی رخ داد تا چشمان آنان که تصمیم دارند با روش‌های پیشین یک سرزمین را مدیریت کنند، باز شود اما نشد.

تا زمانی که ایران همچنان بدمصرف باقی بماند و این گونه منابع خدادای آب را مدیریت کند، باید شاهد واقع تاسف بار بسیاری در کشور شد که بارها و بارها کارشناسان آن را گوشزد کردند و کسی توجهی نکرد.

میزان افت سطح ایستابی دشت خانمیرزا فاجعه است

سیدهاشم فاطمی، کارشناس مسائل آب در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: دشت خانمیرزا از سال 84 ممنوعه بوده و اکنون چندسالی است به ممنوعه بحرانی تبدیل شده است.

وی افزود: تعداد چاه‌های کشاورزی این دشت زیاد و افت سطح ایستابی آن بالا است و بیش از 30 متر سطح ایستابی آن افت کرده، برای دشتی که ضخامت آبخوان آن حدود 50 تا 60 متر است این میزان افت سطح ایستابی فاجعه است.

فاطمی تاکید کرد: فرونشست زمین در این دشت 80 سانتیمتر است و دشت سال 96 خودسوزی داشت، بخش زیادی از کشاورزی در خانمیرزا تعطیل شده است و مردم در آب شرب مشکل دارند، کیفیت آب به دلیل وجود زیاد آلایندگی و وجود گنبد نمکی در کنار خانمیرزا که یک آلایندگی طبیعی است، پایین آمده، همچنین شوری آب بالا و  AC آن به شدت افزایش یافته به نحوی که در برخی نقاط دشت بالای دو هزار است که عدد بالایی است و شرایط اصلا خوب نیست.

عقلانیتی در احیای دشت خانمیرزا حاکم نیست

وی اضافه کرد: در کشور باید از فرونشست بیشتر، پیشگیری کرد که در پنج دهه گذشته میزان چاه‌های کشاورزی لااقل 10 برابر شده و بخش عمده آن غیرمجاز است، این رویه تا کی باید ادامه باید؟

کارشناس مسائل  آب استان تصریح کرد: راهکار برای خانمیرزا جایگزینی منابع آب سطحی به جای زیرزمینی است تاکنون هم مطالعاتی شده اما عقلانیتی حاکم نیست.

وی گفت: استان در زمینه تامین نیاز فعلی در تمام بخش‌های کشاورزی، شرب و صنعت مشکل دارد و در آینده تشدید خواهد شد، امکان توسعه در استان هم به دلیل کمبود آب گرفته شده است.

فاطمی تاکید کرد: هر صنعتگری برای سرمایه‌گذاری وارد استان شود عدم تامین آب، موجب فرار او می‌شود که لازم است مسئولان در استان و کشور به این مهم توجه کنند که شایسته نیست مردم در استان از نظر کمی و کیفی آب در مضیقه باشند.

وی با تاکید بر اینکه نباید نگاه تنها انتقال آب از استان باشد، یادآور شد: مشکل این است که انتقال آب‌ها از سرچشمه‌ها بوده که موجب می‌شود بخش وسیعی از استان که پرجمعیت است، خشک شود.

کارشناس مسائل  آب استان تصریح کرد: 6 دشت شهرکرد، بروجن فرادنبه، سفید دشت، جونقان فارسان، کیار و شلمزار در حوزه انتقال آب بهشت آباد قرار دارد که سه تا از آن‌ها ممنوعه بحرانی و مابقی ممنوعه هستند اما کسی به این مسئله دقت نمی‌کند.

فاطمی بیان داشت: در حوزه بهشت آباد رودخانه‌های دائم فصلی شده و رودخانه‌های فصلی خشک شدند و در حال حاضر در رودخانه بهشت آباد آبی جاری نیست.

وی عنوان کرد: رودخانه کیار بیش از 14 تا 15 سال است خشک شده، بیشه زارهای اطراف آن همه خشک و بریده شده، حیات وحش هم نابود شده است، رودخانه چالشتر و جهان بین در شهرستان شهرکرد هم خشک شدند و این موارد واقعیت استان است.

انتهای پیام/7540/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon