پنجه انقراض بر تن پلنگ ایرانی/ پلنگان خفته در ‌منطقه هشترخان طارم ‌آرامش ندارند / شکارچی که این روزها شکار می‌شود


پنجه انقراض بر تن پلنگ ایرانی/ پلنگان خفته در ‌منطقه هشترخان طارم ‌آرامش ندارند / شکارچی که این روزها شکار می‌شود

گروه استان‌ها ـ با اینکه شهرستان طارم استان زنجان یکی از زیستگاه‌های پلنگ است اما گاها مردم منطقه خواسته یا ناخواسته به قلمرو این جانور ورود می‌یابند که حوادث بعد از آن ممکن است سهمگین و غیر قابل پیش‌بینی باشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، استان زنجان دارای اکوسیستم کوهستانی، تپه ماهوری و دشتی، بیابانی است و در این بین اکوسیستم کوهستانی قسمتی از وسعت استان خصوصاً شهرستان طارم را به خود اختصاص داده که از نظر برخورداری از گونه‌های متنوع و ارزشمند جانوری، جایگاه خاصی در محیط زیست استان دارد.

این منطقه میزبان یکی از ارزشمندترین گونه‌های حیات وحش ایران و جهان یعنی پلنگ طارم یا همان پلنگ ایرانی است. 

این گونه جانوری چندان تفاوتی با سایر هم‌گونه‌های خود که در دیگر نقاط کشور پراکنده‌اند، ندارد جز اینکه بدلیل شرایطی که طی سالیان متمادی بر زیستگاه‌های آن وارد شده در وضعیت شکننده و حساس‌تری به سر می‌برد، وضعیتی که سبب شده در استان زنجان نیز مانند سایر مناطق کشور نگرانی‌ها و حساسیت‌های بیشتری متوجه آینده این گونه جانوری باشد.

گذشته از عوامل طبیعی، طی سالیان اخیر عوامل غیرطبیعی نیز در تهدید حیات پلنگ به شدت موثر بوده‌اند تا حدی که تاثیر آن بسیار بیشتر از تهدیدات طبیعی بوده است.

شکار مستقیم این حیوان به دلایل گوناگونی صورت می‌گیرد که مهم‌ترین آن‌ها فروش پوست، تیراندازی برای حفاظت از حیوانات خانگی و دام، کشتن به محض مشاهده و البته در مواردی برای جلوگیری از حمله و حفظ جان انسان‌ها به ویژه در مورد حیوانات غیربومی است. در صورتی که پلنگ، بومی منطقه بوده و مانند برخی از گونه‌ها در این ناحیه رهاسازی نشده است و در نتیجه همزیستی طولانی با انسان در این ناحیه به طور غریزی می‌داند که باید غذای خود را از طریق شکار پستانداران کوچک و نه انسان تامین کند.

اما شکار غیرمستقیم پلنگ شامل شکار و از بین بردن طعمه‌های این حیوان نیز می‌شود که بخش عمده رژیم غذایی این پلنگ از شکار سم ‌داران میان‌ جثه همچون بز کوهی، انواع گوزن به ویژه مرال، گوسفند وحشی، انواع غزال و گراز تأمین می‌شود. از آنجایی که حیات پلنگ تا حد زیادی با میزان فراوانی این جانوران بستگی دارد، شکار بی رویه بسیاری از آن‌ها اسباب نابودی نسل پلنگ را فراهم می‌کند که به نوعی شکار غیر مستقیم این حیوان محسوب می‌شود.

با تمام این‌ها در طول این سال‌ها تعدادی از این پلنگ‌ها توسط انسان از بین رفته‌اند به طوری که در سال 94 مرگ یک قلاده پلنگ در استان زنجان توسط تعدادی از روستانشینان به دلیل حمله به دام‌های اهلی تایید شد. با این حال در سال 96 نیز مصدوم شدن یک فرد در ارتفاعات طارم توسط پلنگ بر روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت که علت حمله پلنگ نیز حضور انسان در قلمرو این حیوان و شلیک به سمت آن بود. با تمام این‌ها در اتفاقی دیگر 3 روز گذشته یکی از دامداران روستایی در شهرستان طارم ادعا کرد که زمان برگشت گوسفندان از چرا در ارتفاعات هراز واقع در منطقه دامداران تالش نشین طارم با یک قلاده پلنگ مواجه شده و یکی از گوسفندان نیز توسط این حیوان دریده شده است. 

بعد از این ادعا، بنا به دستور ستار صفری فرماندار شهرستان طارم گروهی از عوامل امدادی شامل اعضای هلال‌احمر و همچنین محیط زیست و منابع طبیعی به محل حادثه اعزام شدند تا علاوه بر انتقال مصدوم جهت مداوا، بررسی دقیق‌تری در این باره انجام دهند.

در این خصوص فرماندار شهرستان طارم در گفت‌وگو با تسنیم اذعان کرد: شنیده‌ها حاکی از این بود که قلاده پلنگی در ارتفاعات روستای باکلور طارم به گله گوسفندان حمله کرده است اما برای بررسی صحت این امر همکاران از فرمانداری، جمعیت هلال احمر، منابع طبیعی و محیط زیست به منطقه اعزام شدند.

وی افزود: احتمال آسیب پلنگ به دامدار پایین بود ‌و احتمال داده می‌شد ایشان در این حادثه شوکه شده باشند به طوری که گزارشی نیز مبنی بر آسیب پلنگ به وی بدست نیامد، نظر پزشکان نیز بر عدم آسیب پلنگ به وی است.

فرماندار شهرستان طارم گفت: طبق ادعای این دامدار پلنگ به احشام وی حمله ور شده و یکی از دام‌ها را تلف کرده اما برای اطلاعات بیش‌تر باید منتظر مساعد شدن حال روحی دامدار بود تا توضیحات تکمیلی را ارائه دهد.

در این راستا سعید موسوی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان طارم نیز در گفت‌وگو با تسنیم ضمن رد وجود اثرات حمله پلنگ به دامدار طارمی گفت: این دامدار روز گذشته توسط عوامل امدادی به بیمارستان منتقل شد اما پزشکان حمله پلنگ به وی را تایید نکردند و این دامدار شب گذشته از بیمارستان شهدای آببر طارم ترخیص شد اما بررسی‌های بیشتر از وجود قلاده پلنگ همچنان ادامه دارد.

وی با بیان اینکه شهرستان طارم یکی از زیستگاه‌های پلنگ است و گاها نیز روستاییان با ورود به قلمرو زندگی این حیوان آن را مشاهده می‌کنند، گفت: در اکثر بند‌های شهرستان طارم پلنگ وجود دارد و در اطراف روستا‌های لهنه و زرده نیز وجود پلنگ به اثبات رسیده است.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان طارم با اشاره به اینکه تعداد پلنگ موجود در شهرستان طارم تا حال حاضر سرشماری نشده و اطلاعات دقیقی از آن در دسترس نیست، گفت: بسیار نادر است که پلنگ به محل زندگی انسان وارد شود بنابراین مقصر اصلی حمله این جانور به انسان ورود به قلمرو این جانور در حال انقراض است.

وی با تاکید بر اینکه حفظ این گونه‌های جانوری یکی از رسالت‌های سازمان محیط زیست استان و شهرستان طارم است بیان کرد: در سال 96 نیز حمله یک قلاده پلنگ به دامداری تایید شد که علت آن نیز ورود به قلمرو جانور در ارتفاعات و تیراندازی به سمت آن بود.

با این حال؛ علی‌رغم اینکه پلنگ ایرانی در حال انقراض است و شهرستان طارم دارنده این گونه ارزشمند جانوری است اما این جانور در حال انقراض، توسط روستائیان و دامداران برای نجات جان و حفظ احشام مورد ناملایمی قرار می‌گیرد و گاها سبب مرگ و نابودی آن می‌شود. اما یکی از رسالت‌هایی که محیط زیست استان دارد این است که حافظ جان این گونه‌های ارزشمند جانوری باشد و مانع از انقراض کامل آن به دست انسان‌ها شود.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon