داغ عطش بر استان خراسان جنوبی/ بحران کم آبی مشکلات را دو چندان کرده است

داغ عطش بر استان خراسان جنوبی/ بحران کم آبی مشکلات را دو چندان کرده است

گروه استان‌ها-خراسان جنوبی در حالی به عنوان چهارمین استان کم بارش در کشور شناخته می‌شود که خشکسالی‌های ۲۰ ساله داغ عطش را بر پیشانی این استان نهاده و شیره جان سفره‌های زیر زمینی را کشیده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند، نفس‌هایش به شمارش افتاده است، زمین تفدیده کویر را می‌گویم همان خطه‌ای از شرق کشور که خراسان جنوبی نام دارد و سال‌هاست داغ خشکسالی را بر دوش می‌کشد و با این میهمان ناخوانده‌ای که لنگر انداخته دست و پنجه نرم می‌کند.

برخی از قنات‌ها در برابر این غول بزرگ خشکسالی دوام نیاورده و خشک شده اند و بسیاری از درختان سر به فلک کشیده چندین ساله در برابر خشکسالی تعظیم کرده و ریشه خشک کرده اند.

آسمان هم در این استان قهر است و بارانی نمی بارد و تا این خطه از کشور در زمره کم بارش ترین‌ها در کشور قرار گیرد.

خراسان جنوبی رتبه چهارم در پایین بودن میزان بارندگی در کشور را دارد که این موضوع هشداری برای تامین و مدیریت درست مصرف آب است.

خراسان جنوبی از دهه 70 با خشکسالی مواجه بوده است و از اولین سالی که کاهش بارش‌ها بذر امید کشاورزان را در دل زمین خشکاند، 20 سال می‌گذرد، حالا خشکسالی‌ها آن‌چنان شیره جان سفره‌های زیرزمینی را گرفته است که درمان این زخم‌ سال‌ها زمان نیاز دارد.

اگرچه در دو سال اخیر استان بارندگی‌های مناسبی داشته اما میزان بارش‌ها باز هم جبران خسارت‌های چندین ساله خشکسالی را نکرده است و امروز بحران کم‌آبی به مغز استخوان این دیار کویری رسیده و  مساحت زیادی از استان همچنان درگیر پدیده خزنده خشکسالی است. 

خراسان جنوبی بعد از سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان کمترین میزان بارندگی در سال زراعی جاری را داشته است.

 کاهش 40 درصدی ذخیره آب سدهای خراسان جنوبی  

مدیر عامل آب منطقه ای خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت:کاهش 57 درصدی بارندگی‌های سال آبی در خراسان جنوبی، کاهش روان آب‌ها و افت ورودی سد‌ها و در نتیجه کاهش حجم مخازن سد‌ها را به‌دنبال داشته است به طوری که  ذخیره سدهای ذخیره ای استان از 20 میلیون مترمکعب به 12 میلیون مترمکعب رسیده است.

علی  سروری ظرفیت مخازن سدهای ذخیره ای را 58 میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: هم اکنون 20 درصد حجم مخازن، پر است.

 وی گفت: همچنین میزان پتانسیل رواناب تولید شده در استان در سال آبی 1400-1399، 324 میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 60 درصد کاهش و نسبت به دراز مدت 39 درصد کاهش داشته است.

 مدیر عامل آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: طبق آماربرداری سراسری مرحله سوم از منابع و مصارف استان در سال آبی 99 – 1398، تعداد 13 هزار و 599 منبع آب زیر زمینی اعم از چاه، قنات و چشمه در استان وجود دارد که از نظر تعداد 28 درصد از آن به چاه، 51 درصد به قنات و 21 درصد به چشمه اختصاص داشته است.

 دشت‌های استان با کسری مخزن 101 میلیون مترمکعبی مواجه شده‌اند 

 سروری افزود: میزان تخلیه منابع آب‌های زیرزمینی 905 میلیون متر مکعب بوده که 73 درصد مربوط به چاه، 23 درصد قنات و 4 درصد چشمه است و  با توجه به اینکه مصارف آب استان در تمامی بخش‌ها به منابع آب زیرزمینی اتکا داشته و از طرفی با توجه به خشکسالی‌های اخیر و برداشت بیش از حد از این منابع، دشت‌های استان با کسری مخزن 101 میلیون مترمکعبی مواجه شده اند به طوری که از 35 محدوده مطالعاتی، 18 محدوده ممنوعه و 8 محدوده، ممنوعه بحرانی است.

مدیر عامل آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: براساس پیش بینی هواشناسی نیز نرم بارش‌ها در پاییز امسال کمتر از میانگین است که این موضوع می‌طلبد تا تمام هم استانی‌ها به خصوص کشاورزان اهتمام ویژه‌ای در خصوص راه‌های جلوگیری از هدررفت آب و استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری برای مدیریت هرچه بهتر منابع آب داشته باشند.

 خراسان جنوبی چهارمین استان کم بارش کشور 

رئیس گروه پیش بینی و صدور پیش آگاهی‌های جوی هواشناسی استان نیز گفت: خراسان‌جنوبی پس‌از استان‌های هرمزگان، کرمان و سیستان‌وبلوچستان چهارمین استان کم بارش کشور بوده است.

نخعی افزود: در سال آبی گذشته به طور متوسط 61 میلی‌متر باران در خراسان جنوبی بارید که در بلندمدت 46 درصد و در مقایسه با سال قبل‌از آن 62 درصد کاهش داشته‌است و بارش‌های سال آبی گذشته 54 درصد منابع آبی استان را تامین کرد.

رئیس گروه پیش بینی و صدور پیش آگاهی‌های جوی استان با بیان اینکه در هیچ استان کشور در این مدت افزایش بارش را شاهد نبودیم گفت: میانگین بارش‌های کشوری 143 میلی‌متر باران بود که نسبت‌به میانگین بلندمدت 39 درصد و نسبت‌به سال پیش‌از آن 51 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

نخعی افزود: کمترین بارش در نهبندان با 51 میلی‌متر و بیشترین بارش در فردوس با 87 میلی‌متر ثبت‌شده است.

وی گفت: میانگین بارش در مرکز استان هم 64 میلی‌متر بود که در مقایسه با سال قبل که 205 میلی‌متر بوده 69 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

رئیس گروه پیش بینی و صدور پیش آگاهی‌های جوی استان در خصوص پیش بینی بارش‌های امسال هم بارش‌های فصل پاییز را نرمان و کمتر از نرمال اعلام کرد و گفت: در آبان ماه بارش‌ها در قاین، حاجی آباد، بیرجند، درمیان و سربیشه 5 تا 10 میلیمتر کمتر از نرمال خواهد بود.

نخعی افزود: بر اساس آخرین پیش بینی‌ها بارش‌ها در مهر، آذر و دی نرمال است و میانگین بارش‌های پاییزی در خراسان جنوبی 19.6 میلیمتر  است.

انتهای پیام/254/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران