اهداف پشت پرده کمکهای مالی و نفتی عربستان به پاکستان
برخی کارشناسان از تلاشهای پشت پرده مقامات سعودی در خصوص کمکهای مالی به پاکستان پرده برداشتند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، به نظر میرسد روابط عربستان و پاکستان وارد مرحله جدیدی شده که به گفته ناظران تغییرات و تحولات سیاسی در منطقه در حال وقوع است یعنی عربستان به دنبال دستیابی به اهداف خود و سایر اهداف مرتبط با روابط خود با ایالات متحده است.
پایگاه خبری خلیج آنلاین نوشت: با وجود روابط تاریخی دو کشور، در دو سال گذشته به دلیل اختلاف در برخی مسائل منطقه، نوعی بیتفاوتی گریبانگیر روابط شده است. با این حال، «عمران خان» نخست وزیر پاکستان همواره مایل بوده که نوعی ارتباط، حتی در سطح شخصی، با ریاض برای اطمینان از ادامه همکاری داشته باشد.
پاکستان چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد که عربستان سعودی مبلغ 3 میلیارد دلار برای کمک به تقویت ذخایر خارجی در حال کاهش اسلام آباد، به بانک مرکزی این کشور واریز خواهد کرد. «شوکت تارین» مقام ارشد وزارت دارایی پاکستان نیز با انتشار پیامی در توییتر در همین زمینه اعلام کرد که ریاض علاوه بر مبلغ یاد شده، مقادیری نفت به ارزش 1.2 میلیارد دلار به صورت اعتباری به پاکستان خواهد داد.
اقتصاد پاکستان در حال حاضر به دلیل افزایش قیمت نفت در بازارهای بین المللی تحت فشار است. عمران خان بارها قیمت نفت را در داخل کشور افزایش داده که همین مسئله باعث انتقادات فراوانی از وی در داخل کشور شده است.
خبر کمکهای مالی عربستان سعودی به پاکستان در حالی منتشر میشود که کمی پیشتر نخست وزیر پاکستان به منظور شرکت در اجلاسی با عنوان «ابتکار سبز خاورمیانه» طی سفری 3 روزه، اسلام آباد را به مقصد عربستان ترک کرده بود.
در همین راستا روزنامه «فایننشال تایمز» اعلام کرد که این اقدام جدید عربستان برای ایجاد ائتلافی علیه نفوذ ایران در منطقه است.
«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در فوریه 2019 در جریان سفر خود به اسلام آباد توافقنامههای اقتصادی به ارزش 20 میلیارد دلار امضا کرد که در آنجا با استقبال خوبی روبرو شد. اما ریاض در سال 2020 به اسلام آباد فشار آورد تا وام 3 میلیارد دلاری قبلی را بازپرداخت کند.
این وام بخشی از بسته نجات 6.2 میلیارد دلاری بود که توسط ریاض در اکتبر 2018 اعلام شد و یک تسهیلات اعتباری برای به دست آوردن منابع نفتی بود. رویترز در دسامبر 2020 گزارش داد که اسلام آباد مجبور شد یک میلیارد دلار از چین وام بگیرد و آن را به عنوان دومین قسط از این وام به عربستان بازگرداند.
در اواخر سال 2019 بر سر آنچه که گفته میشد، فشار عربستان به پاکستان برای عدم شرکت در اجلاس سازمان همکاری اسلامی در مالزی در دسامبر است، جر و بحث در گرفت. استدلال عربستان برای عدم شرکت این بود که این اجلاس محل مناسبی برای بحث درباره مسائلی که مربوط به جهان اسلام است، نیست. ولی به نظر تحلیلگران عربستان نگران انزوای خود بین کشورهای منطقه مانند ایران، ترکیه و قطر بود و تصور میکرد اجلاس مورد بحث تلاشی برای ایجاد یک بلوک اسلامی تازه است.
در می 2021، نخست وزیر پاکستان رایزنی هایی با شاهزاده محمد بن سلمان در ریاض انجام داد که منجر به کاهش اختلافات شد.
به گزارش فایننشال تایمز به نقل از مقامات، سفر عمران خان همزمان با تلاشهای دیپلماتیک عربستان سعودی به آمریکا برای ایجاد جبههای علیه ایران بود.
عمران خان پیش از این تلاشهایی را برای پر کردن شکاف بین ریاض و تهران انجام داده بود و گفته بود که هرگونه درگیری بین آنها برای پاکستان فاجعه خواهد بود.
«حسن ابو هنیه» پژوهشگر سیاسی اعلام کرد که دو کشور پاکستان و عربستان دچار بحران با آمریکا شدهاند و کمکهای مالی عربستان به پاکستان چندین اهداف را دنبال میکند.
وی گفت: ریاض به دنبال به دست آوردن رضایت پاکستان برای ایجاد پایگاههای آمریکا در خاک خود است تا از این طریق بتواند رضایت « جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا را به دست آورد و روابط خود با واشنگتن را بهبود بخشد.
در حال حاضر مقامات سعودی به دنبال اثبات خود در زمینه مبارزه با تروریسم هستند که میخواهند با ایجاد پایگاههای آمریکایی در پاکستان نشان دهند که عربستان کانون مبارزه با تروریسم به شمار میرود و این درحالی است که این کشور حامی تروریستهای تکفیری مورد حمایت اعراب در داخل پاکستان بوده است.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به اینکه پاکستان به دلیل امتناع این کشور از استفاده از خاک خود علیه افغانستان پس از خروج غرب از آن، با واشنگتن دچار بحران شده است، گفت: ممکن است ریاض از این فرصت استفاده کند تا به روابط خوبی با کاخ سفید برسد.
از سوی دیگر، ابو هنیه میافزاید: پاکستان روابط خوبی با ترکیه و ایران دارد و این ارتباط تقویت شده که این امر باعث هراس عربستان شده است و از خلال ایجاد روابط محکم با پاکستان میخواهد که این کشور را از ترکیه و ایران دور کند.
وی گفت: رویکرد اصلاح روابط با پاکستان در شرایطی است که عربستان سعودی به سمت کاهش تنش با متحدان، همسایگان و کشورهای اسلامی، همانطور که در مورد قطر دیده میشود، روی آورده است و این امر به دلیل تلاش برای بهبود وجه بینالمللی آن است.
ابو هنیه خاطرنشان کرد که روابط عربستان و پاکستان در طول تاریخ قوی بوده است، اما تحت تأثیر خودداری اسلام آباد از شرکت در جنگ یمن و سپس امتناع ریاض از اتخاذ موضع پاکستان در قبال بحران کشمیر قرار گرفت و دو کشور در حال حاضر تلاش میکنند تا تنشهای ایجاد شده میان خود را به دلیل بهبود روابط با آمریکا تا حدودی حل کنند.
رابطه سنتی و مستحکم پاکستان و عربستان سعودی که در چند سال گذشته سرد شده بود و کدورتهایی بین دو کشور به وجود آمده بود، در حال گرم شدن است. اسلام آباد و ریاض برای چندین دهه با یکدیگر مشارکت راهبردی داشتهاند. از نظر تاریخی، عربستان همواره نقش ناجی مالی پاکستان را داشته است. از دهه 1960 پاکستان بیش از هر کشور غیر عرب از عربستان سعودی کمک مالی گرفته و تقریباً هرگز وامهای خود را به غیر از آخرین مورد آن، بازپرداخت نکرده است. اسلام آباد نیز در مقابل کمکهای مالی عربستان، کمکهای نظامی و تخصصی به ریاض ارائه داده است.
عربستان سعودی میزبان بیش از دو میلیون کارگر پاکستانی و بزرگترین منبع ارسال وجوه خارجی به پاکستان است. همچنین اسلام آباد همپیمان نظامی قوی ریاض است. زیرا تنها کشور مسلمانی است که سلاح هستهای دارد.
پاکستان یکی از قویترین متحدان نظامی کشورهای حاشیه خلیج فارس به شمار میرود و ماه گذشته نیروهای سعودی با همتایان پاکستانی خود در پایگاه پاکستان رزمایش مشترک دریایی موسوم به « نسیم دریا 13» با مشارکت نیروی هوایی سلطنتی عربستان انجام دادند.
انتهای پیام/