وضعیت بحرانی خشکسالی در چهارمحال و بختیاری؛ بارش‌ها هم تنش آبی را جبران نمی‌کند

وضعیت بحرانی خشکسالی در چهارمحال و بختیاری؛ بارش‌ها هم تنش آبی را جبران نمی‌کند

گروه استان‌ها - از سال ۱۳۸۶ استان چهارمحال و بختیاری دچار کاهش بارش شده است و اکنون با بجران خیلی شدید در این حوزه روبروست به طوری که ۹۶ درصد استان در خشکسالی قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، طی سال‌ها و دهه‌های گذشته خشکسالی‌ و کمبود بارش در استان چهارمحال و بختیاری آسیب‌های زیادی به بخش‌های مختلف تولید، صنعت کشاورزی، برق، پدیده‌های جوی و...وارد کرده و تخریب در پوشش گیاهی، جانوری و زمین‌شناختی نیز قابل توجه و در برخی موارد شدید بوده است.

گسترش شهرها، گرم شدن هوا، افزایش کارخانه‌ها و صنایع، به وجود آمدن گازهای گلخانه‌ای و افزایش تعداد خودروها از دلایل عمده در کاهش بارش و رطوبت بوده و موجب شکل‌گیری هوای خشک و خشکسالی‌های طولانی مدت می‌شود.

تغییر اقلیم واژه‌ای است که طی این سال‌ها با آن انس گرفته‌ایم و می‌دانیم حالا حالاها این واژه‌ از فرهنگ لغت کشورمان به ویژه استان چهارمحال و بختیاری حذف نمی‌شود، عدم بارش برف و جایگزین شدن باران‌های پراکنده و نقطه‌ای خطرات بسیاری برای لایه‌های خاک و محصولات کشاورزی دارد که باید در سطح جهانی بررسی شود.

شدت کم‌بارشی در این استان آنقدر زیاد است که دور از ذهن نیست چهارمحال و بختیاری به کویر کوهستانی کشور تبدیل شود کما اینکه اکنون نیز خشکسالی، از بین رفتن پوشش گیاهی زمین و پناه آوردن حیوانات و جانوران به دامنه و کوهپایه‌ ارتفاعات برای یافتن آب به شدت افزایش پیدا کرده و از نشانه‌های بارز خشکسالی به شمار می‌رود.

در این استان مرتفع که اکنون از کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور است، چشمه‌های بسیاری خشک شده و نامی بیش از آن‌ها باقی نمانده است، قنوات هم وضع بهتری ندارند و تنها محل گذر آن‌ها به چشم می‌خورد، در این بین باغات خشک شده و مزارع متروک بی‌حاصل با زمین‌های دهان باز کرده نیز کم نیستند.

آبرسانی با تانکر هم جوابگوی باغات، اراضی کشاورزی، صنعت و شرب نیست و بارش مصنوعی هم جایی در تکنولوژی مربوطه نداشته و رودخانه‌های خشک یا کم‌آب هم باید چشم انتظار بارش نزولات آسمانی باشند.

40 درصد کاهش بارش در سال زراعی گذشته / از سال 86 دچار کاهش شدید شدیم

مهران چراغ‌پور، مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: سال زراعی گذشته استان چهارمحال و بختیاری با 40 درصد کاهش بارش نسبت به میانگین بلندمدت به اتمام رسید.

وی افزود: از سال 86 تاکنون به صورت متناوب شاهد کاهش بارش‌ها بوده‌ایم و الان با بحران خیلی شدید روبرو هستیم به طوری‌که 96 درصد استان در معرض خشکسالی قرار دارد.

چراغ‌پور با اشاره به اینکه مسئله خشکسالی به تعییر اقلیم و پدیده‌های جهانی مربوط می‌شود افزود: ایران کشوری خشک است که در اثر کمبود بارش‌های دهه‌های قبل دچار خشکسالی شدید شده و باید با تغییر برنامه‌ها و تدابیر شهری و زمین‌شناختی آب‌های سطحی به دشت‌های خشک انتقال پیدا کند تا از هدررفت و خروج آن جلوگیری و جذب سفره‌های زیرزمینی شود، همچنین تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی از توصیه‌های مهم در این راستا است.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری بیان داشت: برای فصل پاییز امسال بارش کمتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود و بارش‌های موثر از 20 آبان‌ماه شروع و تا اوایل آذر ادامه خواهد داشت و برای زمستان بارش‌هایی در حد نرمال پیش‌بینی می‌شود.

وضعیت نامطلوب افزایش دما در مهرماه / بارش‌ها خشکسالی را برطرف نمی‌کند

چراغ‌پور با بیان اینکه خشکسالی‌های دهه‌های گذشته بسیار زیاد بوده، عنوان داشت: دمای هوای مهرماه امسال 2 درجه افزایش یافته که علامت خوبی نیست و با توجه به اینکه سال‌ها درگیر کمبود بارش بودیم این بارش‌ها خشکسالی‌ را برطرف نمی‌کند.

وی ادامه داد: روز گذشته اولین بارش را در شهرستان کوهرنگ داشتیم که به صورت باران بوده و فقط در برخی ارتفاعات به صورت برف بود که این بارش‌ها حدود 6 میلیمتر شده است و یک سیستم بارشی دیگر در منطقه کوهرنگ فعال خواهد شد که بارش متناوب را در کوهرنگ شاهد خواهیم بود و امروز این سامانه از استان خارج خواهد شد.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری برای روزهای یک‌شنبه و دوشنبه کاهش دما را پیش‌بینی کرد و گفت: در روزهای سه‌شنبه وچهارشنبه هفته جاری وزش باد همراه با گرد و خاک را در استان خواهیم داشت و یک سیستم بارشی نیز در روزهای پنج‌شنبه و جمعه موجب مقداری بارش خواهد شد.

وی خشک شدن سرچشمه‌های کوهرنگ را ناشی از خشکسالی دانست و خاطرنشان کرد: خشک شدن سرچشمه‌های کوهرنگ هیچ ربطی به زلزله اخیر کوهرنگ ندارد و سرچشمه‌ها قبل از وقوع زلزله خشک شده بود چراکه در روز قبل از زلزله جلسه‌ کمیته بحران با حضور اعضای کمیته مدیریت بحران برگزار و در مورد وضعیت بارش و خشکسالی گزارش‌های لازم را ارائه دادیم، مدیرعامل شرکت آب استان نیز در خصوص کاهش بارش، کمبود آب و خشکی این سرچشمه‌ها گزارش داده بود.

انتهای پیام/7540/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon