نهال نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی میوه نداد/ ساز اشتغالزایی و صادرات از کوک خارج شد

نهال نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی میوه نداد/ ساز اشتغالزایی و صادرات از کوک خارج شد

گروه استان‌ها- ساز نهضت گلخانه‌ای که آواز اشتغالزایی و رونق صادرات را به گوش می‌رساند، به دلیل کمبود اعتبار و بالا بودن سود تسهیلات، مدتی است که از کوک خارج شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند ، بیش از دو دهه است که از نبود بارش کافی در خراسان جنوبی رنج می‌بریم و امیدها در دل کشاورزان و دامداران خشکیده است. آب برخی روستاهای استان با تانکرهای سیار آبرسانی می‌شوند و برخی هم از بی آبی رنج می‌برند و چشم انتظار تانکرهای آبرسان هستند.

با این حال برخی از افراد مصرف بالایی از آب دارند و برخی نیز در روستا‌های دورافتاده چشم انتظار قطره‌ای آب تنها برای آشامیدن هستند.

مدیر شرکت آب منطقه‌ای استان خراسان جنوبی می‌گوید، حجم آب موجود پشت سدهای خراسان جنوبی 17 میلیون مترمکعب است که نشان دهنده خالی بودن 77 درصدی ظرفیت سدها است.

سروری با بیان اینکه تنها 23 درصد از حجم مخازن سدهای استان آب دارد گفت: خراسان جنوبی یکی از استان‌های درگیر با خشکسالی در کشور است که مدیریت منابع آب در آن از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌توان راهکار‌هایی را برای این موضوع در نظر گرفت. از سویی دیگر سالهاست به جان زمین افتادیم و آن‌قدر از سفره‌های زیرزمینی آب برداشت کردیم که استخوان‌های زمین ترک برداشته اما مسئولان راهکار را نهضت گلخانه‌ای می‌دانند چرا که  گلخانه‌داری راهکاری با مصرف آب کمتر و تولید بیشتر است.

تداوم خشکسالی و کمبود منابع آبی در استان خراسان جنوبی ضرورت ترویج و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای را در این استان بیش از گذشته آشکار کرده به‌گونه‌ای که تسریع در اجرا و تکمیل طرح نهضت گلخانه‌ای در سومین سفر استانی رئیس جمهوری که نوزدهم شهریور امسال به خراسان جنوبی انجام شد، مورد تاکید قرار گرفت.

رئیسی در شورای اداری استان با بیان اینکه توسعه نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی کار بسیار ارزشمندی است گفت: کار گلخانه با استفاده از ظرفیت فارغ‌التحصیلان کشاورزی، اقدام بسیار ارزشمندی است و باید اعتبار و تسهیلات این گلخانه‌ها با توجه به صرفه آبی و اقتصادی آن در نظر گرفته شده و اختصاص یابد.

وی با اشاره به محصولات استراتژیک خراسان جنوبی از جمله زرشک، عناب و زعفران گفت: فرآوری این محصولات نیز ارزش افزوده بالایی دارد و کارهایی در استان انجام شده اما ناقص است و این فرآیند باید تکمیل شود.

اما اگر اگر بخواهیم کشورمان را با دیگر کشورها مقایسه کنیم وضعیت نهضت گلخانه‌ای عقب است. حال استان خراسان جنوبی نیز از این امر مستثنی نبوده و حال روز خوبی در توسعه گلخانه‌ها ندارد. آمارها نشان می‌دهد در این سالها 70 هکتار گلخانه در استان ساخته شده و  در مدت 10 سال، هر سال سه هکتار گلخانه ساخته شده است.

ساز نهضت گلخانه‌ای که آواز اشتغالزایی و رونق صادرات را به گوش می‌رساند، به دلیل کمبود اعتبار و بالا بودن سود تسهیلات، مدتی است که از کوک خارج شده است.

نهضت گلخانه‌ای براساس تفاهم‌نامه‌ای که سال 1398 بین استانداری خراسان جنوبی و شرکت شهرک‌های کشاورزی ایران مبنی بر احداث هزار هکتار کشت گلخانه‌ای در این استان امضا شد کلید خورد.

این تفاهم‌نامه با مبلغ سرمایه‌گذاری 190 میلیارد تومان و پیش‌بینی 12 هزار فرصت شغلی در سه حوزه گلخانه‌ای، شیلات و دامی با هدف بسط، توسعه و ایجاد اشتغال پایدار با فراهم کردن زیرساخت‌های شهرک‌های کشاورزی و مجتمع‌ها در دستور کار قرار گرفت و براساس این تفاهم‌نامه منعقده، استان خراسان جنوبی برای اجرای هزار هکتار گلخانه در مدت سه سال اعلام آمادگی کرد.

طرح نهضت گلخانه‌ که 750 هکتار آن مربوط به سطح گلخانه‌ای بود تا از این طریق و با مصرف آب کمتر، جهش 25 برابری در تولیدات و جهش 10 برابری در سطح گلخانه‌های استان رقم بخورد.

اما طرح نهضت گلخانه‌ای خراسان جنوبی بعد از گذشت 2 سال از زمان اجرای آن، اکنون با کمبود اعتبار مواجه شده و متقاضیان و سرمایه‌گذاران که از تامین اعتبار و تسهیلات بانکی به عنوان پاشنه آشیل توسعه کشت گلخانه‌ای در این استان یاد می‌کنند در حصار تامین برخی زیرساخت‌ها به‌ویژه دریافت تسهیلات بانکی گرفتار مانده‌ و منتظر ابلاغ اعتبارات ملی هستند.

یکی از گلخانه‌داران خراسان جنوبی نیز تایید و تاکید رییس جمهوری مبنی بر تسریع در اجرای طرح نهضت گلخانه را مایه امیدواری دانست و گفت: رییس جمهوری در سفر به استان تاکید کرد که گلخانه‌ها مورد توجه ویژه قرار بگیرد که امیدواریم با پیگیری مسئولان استان این دستور عملی شود.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که تولیدکنندگان و متقاضیان گلخانه را اذیت می‌کند دریافت تسهیلات و وثایق بانکی است و اگر سازه‌های گلخانه به عنوان وثیقه مورد پذیرش قرار گیرد مشکل بزرگی از ما حل می‌شود.

وی با بیان اینکه تسهیلات و اعتبار برای گلخانه در استان وجود ندارد اظهار داشت: همچنان در برزخ مانده‌ایم و هرچه بیشتر معطل می‌شویم قیمت و هزینه‌ها روز به روز در حال افزایش است.

یکی دیگر از سرمایه گذاران در بخش گلخانه به خبرنگار ما گفت: اعلام شد که زمین‌ها فقط گاز طبیعی ندارند که تا یک ماه آینده مشکلش حل می‌شود، اما حالا بعد از دو سال هنوز اتفاقی نیفتاده است.

وی افزود: شهرک‌های گلخانه‌ای هنوز بیابان‌های خشک و بی آب و علف هستند که فکر نمی‌کنم تا چند سال آینده بهره‌برداری از آن‌ها صورت گیرد. خودمان هم کار‌های اداری را برای دریافت تسهیلات گلخانه‌داری پیش بردیم، اما هنوز که هنوز است تسهیلاتی دریافت نکرده‌ایم.

اعتبارات به طور کامل تخصیص یابد تا دو سال  زیرساخت‌ها را تکمیل می‌کنیم

مدیر شعبه شرکت شهرک‌های کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: در حال حاضر استان با کمبود نزولات آسمانی و کمبود شدید منابع آبی روبرو است که در این راستا ضرورت تسریع در توسعه کشت گلخانه‌ای را دوچندان می‌کند لذا اکنون که ظرفیت آبی در مجتمع‌های جدید گلخانه‌ای وجود دارد شرکت آب منطقه‌ای باید آب مورد نیاز را تخصیص دهد.

مهدی سورگی یکی دیگر از مشکلات نهضت گلخانه‌ای استان را تسهیلات مورد نیاز ذکر کرد و گفت: دولت زیرساخت‌های لازم را عملیاتی می‌کند و اگر تسهیلات نیز با نرخ پایین‌تر در اختیار سرمایه‌گذار قرار گیرد، انگیزه سرمایه‌گذاران هم بیشتر می‌شود.

وی بیان کرد: نمی‌توان زمان درستی را برای اجرای کامل نهضت گلخانه‌ای تعیین کرد، اما با تزریق اعتبارات می‌توان گفت ظرف دو سال شهرک‌ها زیرساخت‌هایشان آماده می‌شود.

مدیر شعبه شرکت شهرک‌های کشاورزی خراسان جنوبی گفت: اگر اعتبارات به طور کامل تخصیص یابد تا دو سال می‌توانیم زیرساخت‌ها را تکمیل کنیم.

مجری طرح توسعه گلخانه‌های خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه به طور میانگین هر سال فقط سه هکتار به مجموعه گلخانه‌های استان افزوده شده است گفت: دریافت تسهیلات برای متقاضیان تا مراحل پایانی نیز پیشرفت کرده و حتی تشکیل پرونده نیز صورت گرفته اما پولی دست افراد را نگرفته است.

درکی بیان کرد: 8 مجتمع ساخته شد تا  سرمایه گذاران با خیالی آسوده سرمایه گذاری کنند اما به دلیل مشکلات تسهیلات متقاضیان یا از سرمایه گذاری منصرف شدند یا اگر سرمایه گذاری کردند با مشکلات روبرو هستند. ما هم در دو سال گذشته متقاضیان زیادی را به بانکها معرفی کردیم اما تسهیلات برای اعطا نبود.

اما گزارش‌ها حاکی از آن است با آنکه قرار بود در نهضت گلخانه‌ای هزار هکتار گلخانه ساخته شود، با وجود سپری شدن دو سال، تنها یک زمین خالی یا محدوده‌ای خاکی نصیب متقاضیان شده و این در حالی است که وعده‌ها محقق نشده و اگر روزی شعار می‌دادیم دوای درد کشاورزی گلخانه داری است حال گلخانه‌داری خود دوا می‌خواهد و اجرای آن به اعتبارات گره خورده است.

استان مرزی خراسان جنوبی بیش از 20 سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند، منابع آبی به‌شدت افت پیدا کرده و کاهش بارندگی‌ها در سال آبی گذشته نیز طی 50 سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

این در حالی است که بیش از 90 درصد منابع آبی استان خراسان جنوبی به‌صورت سنتی و غرقابی همچنان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و در چنین شرایطی توسعه کشت‌های گلخانه‌ای علاوه بر کمک به مدیریت منابع آبی استان سبب اشتغالزایی و تولید محصولات صادرات محور می‌شود.

انتهای پیام/254/ن/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon