قطب جهانی تولید زرشک چشم انتظار حمایت وزارت کشاورزی است

قطب جهانی تولید زرشک چشم انتظار حمایت وزارت کشاورزی است

در حالی خراسان جنوبی قطب تولید زرشک بی‌دانه در جهان است که این روزها شاهد برگزاری جشنواره ملی زرشک در استان هستیم و بهره‌برداران خواهان حمایت مسئولان از جمله وزیر جهاد کشاورزی هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، پاییز است و خزان و برگ ریزان، همه باغات و مزارع رنگ باخته‌اند، اما در خراسان جنوبی، مزارع تازه رنگ و رو گرفته و از زردی به سرخی رسیده‌اند. فصل کار و تلاش  تازه آغاز شده و در سوز سرمای صبح و شام و نیش آفتاب دم ظهر کشاورزان سخت مشغول کار و تلاش‌ هستند.

چند وقتی است که فصل زرشک چینی آغاز شده و تا چند هفته‌ای هم ادامه دارد، اما حال دل کشاورزان به مانند رنگ سرخ مزارع، خوب نیست و دمق و بی‌انگیزه شده‌اند.

حضورشان در باغات نیز از سرناچاری است، مشکلاتشان یکی و دوتا نیست. زرشک‌ها را می‌چینند، اما امیدی برای فروش محصول ندارند و دلالان که شرایط را برای ارزان خریدن محصول و سود بیشتر، مناسب دیده‌اند این روزها فعال‌تر از همیشه مشغول شمارش سکه‌هایشان هستند.

در حالی فصل برداشت زرشک در پاییز رنگی استان خراسان جنوبی رسیده که به عقیده کشاورزان هنوز ساز و کارهای مناسبی برای فروش در دست نیست و کشاورز حتی نمی‌تواند اندکی سود کند.  مشکلی که سال‌ها است سودای حل شدن ندارد، چرا که سازمان تعاون روستایی قیمت هر کیلو زرشک شاخه‌ای تازه را 15-13 هزار تومان اعلام کرده که این قیمت از نظر کشاورز اصلاً مقرون به صرفه نیست و با این قیمت‌ها کسی محصول زرشک خود را تحویل نمی‌دهد.

خراسان جنوبی قطب انحصاری تولید زرشک در جهان با 18 هزار و 600 هکتار سطح زیرکشت و برداشت سالانه بیش از 22 هزار تن زرشک بی‌دانه خشک است، اما همچنان 38 هزار بهره‌بردار این محصول، اندر خم مشکلات باقی مانده‌اند و این تولید انحصاری و قطبی، هیچ عایدی برایشان نداشته است.

کشاورز از نصف سود زرشک هم بی‌نصیب است  

ملکی یکی از زرشک‌کاران در خراسان جنوبی است که حدود 6 هکتار باغ زرشک دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت: باردهی زرشک به صورت یک سال در میان است و به همین دلیل کشاورز باید طوری برنامه‌ریزی کند که با فروش محصول خود، بتواند هزینه‌های دو سال زندگی را تامین کند.

وی افزود: با توجه به افزایش قیمت سم و آفت‌کش‌ها همه کشاورزان توان خرید و سمپاشی مزارع زرشک خود را ندارند که این موضوع باعث آفت زدگی و ریزش گل زرشک می‌شود و با افزایش سرسام آور هزینه‌های تولید و هزینه‌های کارگری، تورمی که در چند سال اخیر اتفاق افتاده باعث شده، برداشت زرشک کشاورزان مقرون به صرفه نباشد.

این بهره‌بردار زرشک بیان کرد: افزایش هزینه‌های سم و کود و برای تولید، افزایش هزینه‌های کارگری، کاهش آبیاری به دلیل خشکسالی و کمبود آب، گرمازدگی و سرمازدگی و باعث شده تا کشاورز سودی از فروش این محصول نداشته باشد و مجبور باشد بعد از فروش محصول، بخشی از هزینه‌ها را هم از جیب بپردازد.

برداشت زرشک مقرون به صرفه نیست  

دیگر زرشک‌کار خراسان جنوبی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: هم اکنون و با توجه به فصل برداشت زرشک، بازار حضور دلالان در روستاها گرم است. دلالان زرشک را به قیمت اندک و حدود کیلویی 15 هزار تومان از کشاورزان می‌خرند و با دریافت سودهای بیشتر آن را در مشهد، تهران و شمال به قیمت‌های بالا به فروش می‌رسانند.

وی با اشاره به اینکه تقریبا هزینه‌های کارگری از سال 1397 از 50 هزار تومان مزد یک روز، اکنون به 250-300 هزار تومان رسیده است بیان کرد: یک کارگر خانم در یک روز کاری در نهایت می‌تواند 30-40 کیلو زرشک را دستچین کند که با مزد روزی 250 هزار تومان و همچنین هزینه خورد و خوراک، فقط هزینه برداشت هر کیلو زرشک 10 هزار تومان تمام می‌شود، اما با توجه به اینکه برای تولید این محصول هزینه‌های دیگری مثل آبیاری، کولش، کوددهی، سم‌پاشی، نگهداری و غیره هم وجود دارد، برداشت زرشک واقعا مقرون به صرفه نخواهد بود.

این بهره‌بردار زرشک گفت: متاسفانه هم اکنون زرشک پس از تالار شدن، فقط به صورت خام آن هم در کارتن‌های استوک که از خارج کشور می‌آید، بسته‌بندی می‌شود.

امید کشاورزان به دستاوردهای جشنواره ملی زرشک 

دیگر کشاورز زرشک‌کار خراسان جنوبی به خبرنگار تسنیم گفت: ممکن است کشاورزی سالی 10-15 تن زرشک دارد، اما بارگاه زرشک خشک‌کنی نداشته باشد و متاسفانه دریافت مجوز ایجاد بارگاه بهداشتی زرشک آنقدر سخت و کاغذ بازی دارد که تقریبا همه کشاورزان در نیمه راه پشیمان می‌شوند به طوری که از جمعیت 500-600 خانواری روستای محمدآباد علم؛ شاید تنها حدود 10 نفر موفق به دریافت مجوز و ساخت بارگاه بهداشتی زرشک و استفاده از تسهیلات ارزان قیمت شده باشند.

مصلحی تصریح کرد: امروز باید تنها دغدغه کشاورز موضوع تولید باشد نه این که همچنان دغدغه فروش داشته باشد و با برگزاری جشنواره ملی زرشک امید کشاورز به دستاوردهای این جشنواره است.

وی اظهار داشت: شاید جشنواره ملی زرشک بتواند امکان سرمایه‌گذاری در حوزه فرآوری و صادرات محصول را فراهم کند، اما قطعا حمایت از کشاورز با کاهش هزینه‌های تولید، تسهیل در ارائه مجوز برای ساخت بارگاه‌های بهداشتی، ایجاد سردخانه نگهداری است و نیازی به برگزاری جشنواره ندارد.

کلنگ‌زنی انبار بورس زرشک و شهرک تخصصی زرشک در استان 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه با ایجاد بارگاه‌های بهداشتی زرشک زمینه بازارپسندی و صادارت این محصول فراهم خواهد شد، ادامه داد: امروز در فرودگاه مهرآباد و فرودگاه شهید کاوه غرفه‌ای مخصوص معرفی محصول زرشک برپا شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به کلنگ‌زنی انبار بورس زرشک و شهرک تخصصی زرشک اشاره کرد و افزود: بارگاه‌های زرشک و دو سردخانه 10 هزار تنی نیز کلنگ‌زنی می‌شود تا دغدغه زرشکاران در این حوزه برطرف شود.

وی با اشاره به گلایه از اینکه چرا باید قیمت زرشک در بازار مشهد و سایر نقاط کشور تعیین شود، عنوان کرد: ما تاکنون برای این محصول مزیت‌دار آن گونه که شایسته است کار نکرده‌ایم و اکنون با برگزاری جشنواره ملی زرشک درصدد معرفی هر چه بهتر این محصول در سطح ملی و جهانی هستیم.

جعفری با تأکید بر افزایش کیفیت زرشک و عرضه آن به بازار در بسته‌بندی و برچسب مناسب، درخواست کرد تا زرشکاران با ایجاد بارگاه‌های بهداشتی زرشک محصول با کیفیت و بدون بار میکروبی برای صادرات تولید کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: در حوزه دانش‌بنیان کردن فراوری زرشک با همکاری کمیته علمی زرشک برنامه‌های آموزشی، ورکشاپ ها و برنامه‌های ایده شو در حال برگزاری است.

وی بر مبارزه به موقع با آفات نوظهور زرشک تأکید کرد و افزود: امسال مقرر شد با تأمین اعتبار از سازمان حفظ نباتات مدیریت و مبارزه واحد را توسط جهاد کشاورزی انجام دهیم تا همزمان با هرس به موقع زرشک آفت زنگ جارویی زرشک کنترل شود.

جعفری برای راه‌اندازی بازار ویژه زرشک در پنج شهرستان تولیدکننده این محصول مزیت‌دار خراسان جنوبی اعلام آمادگی کرد و خاطرنشان کرد: اختتامیه جشنواره ملی زرشک پایان کار نیست، بلکه آغازی برای تحقق آرزوی دیرینه مردم این منطقه در جهت اقتصادی شدن زرشک است.

تسهیلات تشکل‌ها و شرکت‌های تعاونی کشاورزی تامین شود 

نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: جشنواره ملی زرشک سبب معرفی بیش از گذشته محصول زرشک می‌شود و می‌تواند در زمینه بازاریابی موثر باشد.

خسروی اسفزار افزود: هر مسئولی که می‌تواند کمک کند تا بتوانیم برای کشاورزان تسهیلاتی فراهم کنیم و دانشگاه‌ها هر چه قدر می‌توانند تلاش کنند تا زرشک بیش از گذشته پررنگ شود.

وی با بیان اینکه 2 ماه است به دنبال بحث خرید زرشک و خرید توافقی آن هستیم، افزود: احتیاجات فراوانی وجود دارد، اما منابع محدود است و وزیر کشاورزی قول اجرای طرح خرید مازاد زرشک داده بود، به وزیر کشاورزی تذکر و درخواست دادیم تا طرح خرید مازاد زرشک اجرایی شود، اما هنوز خبری نیست.

نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در مجلس تذکری به وزارت کشاورزی دادیم تا تسهیلات تشکل‌ها و شرکت‌های تعاونی تامین شود تا بتوانند محصولات مورد نیاز کشاورزان را وارد کنند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی نیز گفت: در خراسان جنوبی در خصوص بسته‌بندی و نشان تجاری محصولات مزیت دار ضعف داریم.

جواد اشرفی بیان داشت: باید برنامه‌ریزی مناسب و جامعی در این زمینه انجام دهیم تا محصولات مزیت‌دار و فرآورده‌های آنها با بسته‌بندی در شأن خراسان جنوبی برای فروش عرضه شوند.

وی بیان کرد: در کار گروه رفع موانع تولید استان این موضوع را به شکل ویژه پیگیری خواهیم کرد تا بتوانیم خروجی مناسبی برای جشنواره ملی زرشک داشته باشیم.

انتهای پیام/254

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon