کنفرانس منامه|- ۲؛ چرایی بدبینی تحلیلگران آمریکایی به معامله قرن؛ مهمترین موانع اجرای توطئه آمریکایی صهیونیستی عربی
حضور ضعیف و سطح پایین کشورهای عربی و عدم همراهی تحولات منطقهای با مطالبات معامله قرن، تحلیلگران آمریکایی را به این کنفرانس بدبین کرده است.
به گزارش گروه بینالمل خبرگزاری تسنیم، طرحی که تحت عنوان «معامله قرن» برای از بین بردن آرمان فلسطین در منطقه مطرح شده و این روزها با برگزاری کنفرانس منامه وارد فاز اجرایی خود شده، شامل بازیگران منطقهای و فرامنطقهای و عوامل و تحولات مختلف در خاورمیانه است. کنار هم گذاشتن پازلهای این طرح آمریکایی- صهیونیستی، پشت پرده بسیاری از تحولات و رویکردها طی سالهای اخیر در حاکمیت کشورهای مربوطه را نشان می دهد. طرحی که آمریکا برای تضمین امنیت رژیم صهیونیستی در منطقه دنبال میکند، با حمایتهای بیدریغ مالی و دیپلماتیک عربستان سعودی، بحرین، اردن، مصرو تعداد دیگری از رژیم های عربی حاشیه خلیح فارس دنبال میشود. کشورهای عربی این روزها تنها برای جلب رضایت آمریکا و رژیم صهیونیستی در روند عادی سازی روابط با تلآویو، امتیازات قابل توجهی از سبد آرمان فلسطین را به آنها واگذار می کنند و حاضرند تمامی هزینههای این طرح را که در مرحله اول بالغ بر 50 میلیارد دلار ارزیابی شده، تامین کنند.
حاضران و غائبان نشست منامه
چند روز مانده به برگزاری این کنفرانس، حاضران و غایبان در آن مشخص شدهاند. برجستهترین غایبان در این کنفرانس، فلسطین است که تشکیلات خودگردان و تمامی گروههای فلسطینی موضعی یکپارچه در رد این کنفرانس اعلام کردهاند. عراق و لبنان نیز تأکید کردهاند که کنفرانس بحرین را در راستای همبستگی با فلسطینیان تحریم کردهاند. نبیه بری رئیس پارلمان لبنان اعلام کرده است که دیدار با دیوید ساترفیلد نماینده آمریکا در منطقه و یکی از نظریه پردازان معامله قرن را رد می کند.
در مقابل، رژیم صهیونیستی برای تسهیل در مشارکت رژیمهای عربی به صورت رسمی در کنفرانس بحرین مشارکت نمیکند و گفته میشود هیئتی تجاری یا سیاسی در این اجلاس حضور پیدا خواهند کرد.
«جارد کوشنر» داماد و مشاور ارشد رئیسجمهوری آمریکا، که مهندس کنفرانس منامه است، بهنمایندگی از ایالات متحده بههمراه سیاسیون و تجار آمریکایی در کنفرانس حاضر خواهد شد.
عربستان سعودی، ماه گذشته از قصد خود برای مشارکت «محمد التویجری» وزیر اقتصاد و برنامهریزی در کنفرانس بحرین خبر داد، در حالی که سطح نمایندگی بحرین و مغرب تاکنون مشخص نشده است.
اما، امارات نیز بهنوبه خود اعلام کرد که «عبید الطایر» وزیر دولت در امور دارایی سرپرستی هیئت این کشور در کنفرانس مذکور را بهعهده خواهد داشت.
مصر نیز اعلام کرد که وزیر دارایی ریاست هیئت این کشور در کنفرانس را بهعهده خواهد داشت و اردن که در این نشست اقتصادی در سطح دبیرکل وزارت امور دارایی شرکت خواهد کرد.
سازمان ملل نیز «جیمی مک گولدریک» معاون هماهنگکننده سازمان ملل در روند صلح را برای حضور در کنفرانس بحرین اعزام خواهد کرد.
دوحه تاکنون مشارکت خود را در کنفرانس اقتصادی بحرین اعلام نکرده ولی با صدور بیانیهای، عنوان داشت که در مواجهه با چالشها در منطقه عربی «از هیچ تلاشی دریغ نمیکند». کویت یا پادشاهی عمان نیز مشارکتشان را در کنفرانس قطعی نکردهاند.
همچنین پیشبینی شده است که حدود 300 تا 400 نماینده و مسئول اجرایی از اروپا، خاورمیانه و آسیا و برخی تاجران فلسطینی نیز در این کنفرانس شرکت کنند.
اما ترکیه هنوز موضع رسمی خود را در قبال این کنفرانس اعلام نکرده، اما پیشتر بارها از معامله قرن انتقاد کرده است.
این کنفرانس در شرایطی برگزار میشود که از چند هفته پیش عرق سرد شکست تلاشهای منطقهای برای پیشبرد اهرم اقتصادی معامله قرن بر جبین شرکت کنندگان در این توطئه فرامنطقهای مشاهده شده است. این احساس را میتوان در سطح پایین نمایندگان کشورهای مختلف که در این نشست حاضر هستند، مشاهده کرد.
کنفرانس منامه، سند سرسپردگی مزدوارن منطقهای آمریکا
بحرین امروز و فردا میزبان کنفرانسی «برای ترغیب سرمایهگذاری در مناطق فلسطینی»، به دعوت بحرین و آمریکا است که به عنوان اولین گام برای اجرای بخش اقتصادی «معامله قرن» است.
عربستان سعودی از مدتها پیش عادت کرده برای پیشبرد توطئه های خود ضد امت اسلام پشت کشورهای دیگر مخفی شود. بحرین یکی از این کشورها است که بقای حاکمیت غیر دموکراتیک خود را در سایه سرکوب مطالبات مردمی مدیون ریاض است. این کشور همواره در روند عادی سازی روابط رژیم آل سعود با رژیم صهیونیستی در ویترین این مناسبات قرار میگیرد.
عربستان سعودی طی چند ماه گذشته تلاش گسترده دیپلماتیک و سیاسی خود را معطوف به جذب متحدان بیشتر در روند معامله قرن و کنفرانس منامه قرار داده بود، اما به نظر میرسد این تلاش ها نتایج قابل توجهی نداشته است. فشارهای گسترده ریاض بر رامالله برای شرکت در کنفرانس منامه با شکست مواجه شد و هیچ نماینده رسمی از هیچ یک از گروههای فلسطینی در این اجلاس حضور پیدا نکردند.
گرچه برخی کشورهای عربی در فشارهای ریاض و آمریکا برای شرکت در اجلاس منامه تسلیم شدند، اما به نظر نمیرسد که این مشارکت آن چیزی بود که عربستان سعودی به دنبال آن بود و تلاش داشت از کانال این کنفرانس روابط خود با رژیم صهیونیستی را عادی کند.
عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی از جانبداری عربستان سعودی از این معادله مشکوک خبر داده و مدعی شد که هر چیزی که باعث بهبود شرایط ملت فلسطین شود باید مورد استقبال قرار گیرد.
ریاض ادعا میکند که دوران جنگ بین عرب ها و رژیم صهیونیستی به سر آمده و باید تلاش عربها معطوف به جنگ با ایران شود. این موضوع از زبان بسیاری از تحلیلگران و مقامات رسمی رژیم آل سعود مطرح شده است. علاوه بر این که طی ماههای اخیر سیگنالهای زیادی برای عادی سازی روابط میان دو طرف مطرح شده است.
فشارهای گسترده رژیم آل سعود بر تشکیلات خودگردان و فلسطینیهای مقیم عربستان از دیگر اقدامات مقدماتی عربستان برای پیشبرد معامله قرن است تا آنها را از هرگونه واکنش اعتراضآمیز نسبت به حذف آرمان فلسطین دور نگه دارد. در همین رابطه طی ماههای گذشته صدها نفر از فلسطینیهای ساکن عربستان به بهانههای واهی بازداشت شده اند.
تلاش آمریکا برای پیشبرد معامله قرن با توسعه بیسابقه مناسبات رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی همراه شده است. در این رابطه از چند ماه قبل دیدارهای محرمانهای آغاز شده و تحولات به سمت هماهنگیهای نظامی و امنیتی محرمانه پیش رفته است. این چیزی است که دوری گولد مدیرکل وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی آن را مطرح کرده و این روند را «جاری شدن آب های گرم زیر یخ» توصیف میکند. همین موضوع باعث شده رژیم غاصب صهیونیستی سیاستهای کلی خود در تعامل با موضوع فلسطین را تغییر داده و اولویت اصلی را به عادی سازی روابط با کشورهای عربی به ضرر راه حل عادلانه موضوع فلسطین قرار دهد. به این ترتیب آنها ادعا میکنند که منافع مشترک زیادی بین رژیم صهیونیستی و بیشتر کشورهای عربی به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس وجود دارد و دشمن مشترک آنها ایران و محور مقاومت و بازدارندگی در منطقه است. موشه یعلون وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در این رابطه میگویند که آنچه که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان به عربی می گوید، ما به زبان عبری می گوییم.
موانع معامله قرن
ملتهای مبارز امروز با وجود تمام سختیها و توطئههای برخی رژیمهای رسمی عربی در همکاری با اسرائیل و با وجود تمامی متغیرات دراماتیکی که در منطقه به وجود آمده، قادر هستند با این طرح مقابله کنند. امروز علاوه بر محور مقاومت که این طرح را به کلی رد می کند و آماده هر نوع مقابله با توطئههای آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه است، 7 میلیون فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه وجود دارند که جز در سایه تحقق آرمان فلسطین برای تشکیل دولت کامل به پایتختی قدس، منطقه را ترک نمیکنند. علاوه بر اینکه بیش از یک میلیارد مسلمان در گوشه و کنار دنیا این معامله و حذف آرمان فلسطین و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را رد می کنند.
لذا گرچه در حال حاضر در سایه سرکوبگری های رژیمهای عربی، اقدامات مردمی قابل توجهی ضد این رژیمها صورت نمی گیرد، اما ننگ شرکت در کنفرانس منامه طی ماههای آینده می تواند سرنوشت بسیاری از سیاستمداران عربی منطقه را تغییر دهد.
بحث انتخاب ابودیس به پایتختی فلسطین پیش از این، در سال 2000 نیز مطرح شد، اما با توجه به حساسیت مسلمانان به بیت المقدس هرگز در مرحله اجرا قرار نگرفت. علاوه بر این تغییر معادلات میدانی در عراق، سوریه و یمن به نفع جبهه مقاومت و جنبشهای مردمی، تبدیل به مانعی برای تحقق معامله قرن شده است. رژیمهای سعودی، صهیونیستی و آمریکا امیدوار بودند با حذف بشار اسد از قدرت در سوریه، ایجاد مناطق سه گانه حکومتی در عراق و کنار زدن انصارالله از عرصه سیاسی یمن توان اثرگذاری جبهه مقاومت را کاهش دهند، اما شرایط مطابق نقشههای آنها رقم نخورد.
نکته دیگر آنکه روسیه و اتحادیه اروپا هم عدم موافقت خود را عملیاتی کردن طرحهایی که مغایر مفاد حقوق بین المللی و توافقهای گذشته است اعلام کردهاند؛ لذا رژیم صهیونیستی نمیتواند روی همراهی اروپا و روسیه حساب کند.
دیدگاه تحلیلگران آمریکایی در مورد شکست معامله قرن
موانع موجود در مسیر پیشبرد معامله قرن و کنفرانس منامه حتی بسیاری از کارشناسان آمریکایی را به این نتیجه رسانده است که طرح ترامپ در خاورمیانه مرده متولد شده است. در همین رابطه مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا پیش از این احتمال داده بود که پیشنهاد آمریکا برای حل و فصل منازعه عربی - اسرائیلی در نهایت با مخالفت گروههای مختلف مواجه شود. وی در دیداری محرمانه با سازمانهای یهودی آمریکا که اطلاعات این گزارش توسط روزنامه واشنگتنپست منتشر شد، این موضوع را مطرح و تاکید کرد که تضمین کافی برای حل و فصل این منازعه وجود ندارد.
در شرایطی که بسیاری از مقامات آمریکا معتقدند که طرح جارد کوشنر، رویکردی ایدهالی و غیر قابل اجرا برای آمریکا و رژیم صهیونیستی است، تاکید دارند که هرچه که فشار دولت آمریکا و فلسطینیها افزایش پیدا کند، نمیتواند آنها را قانع به پیشبرد این طرح کند.
آرون دیوید میلر دیپلمات سابق آمریکایی معتقد است که طرح کوشنر طرح جدیدی نیست و اگر آمریکا می توانست طرح مورد نظر خود در خاورمیانه را از طریق توسعه اقتصادی در منطقه اجرا کند، بیش از این بارها این کار را انجام داده بود.
رابرت ساتلوف مدیر آکادمی سیاست خاور دور واشنگتن نیز معتقد است که تنها راه حل طولانیمدت و مفید برای حفظ بخشهای مختلف طرح کوشنر این است که آن را از بین ببریم.
مایکل یونگ تحلیلگر آکادمی کارنگی معتقد است که طرحی که کوشنر و تیم وی آماده کردهاند، نسخه اصلاح شده طرح خودمختاری است که مناخیم پگین نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در می سال 1979 مطرح کرده بود، اما فلسطینیها این طرح را رد کردند.
گزارش از علی عباسی
انتهای پیام/