ضرورت ورود مجلس به انحلال پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری


ضرورت ورود مجلس به انحلال پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

مطالبه گسترده جامعه نخبگانی مبنی بر عدم انحلال پژوهشکده آبخیزداری اقتضاء دارد مجلس شورای اسلامی با تثبیت جایگاه فعلی پژوهشکده، زمینه ارتقای آن را به پژوهشگاه فراهم آورد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ ماجرا از آنجا شروع شد که شورای عالی اداری بنابه پیشنهاد مشترک وزارت جهاد کشاورزی و سازمان اداری و استخدامی کشور، در راستای حذف واحدهای موازی و سازمانی مراکز و موسسات تحقیقاتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی در مصوبه ای جنجالی، این وزارتخانه را مکلف کرد نسبت به ادغام «پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» در «موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور» و «موسسه تحقیقات تاس ماهیان دریای خزر» در «موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی»  اقدام کند.

از همان ابتدا، مصوبه سازمان اداری و استخدامی کشور با اعتراض گسترده اساتید دانشگاه­ها، انجمنهای علمی، کارشناسان و متخصصان مواجه شد. از مهمترین دلایل اعتراضات گسترده کارشناسان می­ توان به قانونی نبودن مصوبه و فقدان مبانیکارشناسی و علمی، اقتصادی، فنی و مدیریتی این مصوبه اشاره کرد. افزون بر اساتید و کارشناسان، برخی نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی نیز به صراحت در برابر این تصمیم غیر علمی و غیرفنی موضع گرفته و خواستار تجدیدنظر در این باره شدند.

در این باره جبار کوچکی نژاد نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با غیرقانونی دانستن این مصوبه خطاب به وزیر جهاد کشاورزی نوشت: «در سال 98 دولت در بودجه (تبصره/2) بحث ادغام موسسات تحقیقات کشور را ارائه داد که با عکس العمل تند نمایندگان مواجه شد و این تبصره حذف شد. نمی دانم پیشنهاد کنندگان این مصوبه غیر قانونی و غیر علمی توسط چه کسانی ارائه شد. با توجه به تهدید کشور در فرسایش خاک و تهدید آبزیان خصوصا ماهیان خاویاری و حوادثی نظیر سیل، خشکسالی و تهدید منابع زیستی کشور این مصوبه ضربه جبران ناپذیری به زیرساختهای طبیعی و تولید و حفاظت و پایداری خاک و حوزه آبخیزداری وارد می کند.»

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

 مصوبه شورای عالی اداری مبنی بر انحلال پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در حالی صورت گرفت که پژوهشکدۀ مذکور به عنوان تنها مؤسسۀ پژوهشی تخصصی وزارت جهاد کشاورزی با درک شرایط خاص کشور با تکیه بر توان بالای پژوهشگران خود و با روحیه جهادی، علاوه بر تدوین اطلسهای ملی فرسایش و رسوب، سیل و ظرفیت‌های آبی، راهکارهای اجرایی متعددی در زمینۀ شناخت عوامل فرسایش خاک، کاهش فرسایش، علل و راهکارهای مهار سیل، ارائه مدل‌های مدیریت جامع آبخیزها و افزایش پتانسیل آبی کشور را با موفقیت در مناطق مختلف کشور به انجام رساندند. ارائه راهکارهای نوین آبخیزداری و اجرای طرحهای تعادل‌بخشی آبخوانها و احداث سدهای زیرزمینی و بومی‌سازی روشها از جمله دستاوردهای مهم این تلاشها بوده است.

در واقع این پژوهشکده کوچک که مساحتش کل پهنه ایران اسلامی را در بر می­ گیرد، اولین مرکز تحقیقات ملی در حوزۀ آبخیزداری در کشور به شمار می­ رود و به اذعان دوست و دشمن منشأ تحوّل، پیشرفت، عمران و آبادانی بسیاری از مناطق کشور به خصوص مناطق محروم بوده و در سطح جهانی نیز شهرت داشته و مثمر بوده است؛ این پژوهشکده توانسته است مدل‌سازی پخش سیلاب و آبخوانداری را با اندیشه‌ای پیشتاز در سطح جهان بالا ببرد و این افتخار را به نام جمهوری اسلامی ایران در دنیا به ثبت برساند.

به اعتقادات کارشناسان با این همه افتخارات و دستاوردهای درخشان پژوهشکده آبخیزداری، مسلما مصوبه بحث برانگیز ادغامِ عجیبِ «سازمانی با دستور کار موسع‌تر در سازمانی بسیار محدودتر» موجب متلاشی شدن این هستۀ علمی کارآمد، و متفرق شدن اعضای هیئت علمی و جذب آنها به دانشگاه­های داخلی و خارجی و به تاراج رفتن ظرفیتها و تجهیزات فراهم‌ آمده خواهد شد، چه اینکه اصولاً تفکّر و مأموریت محدود مؤسسه‌ای با دستور کار "تحقیقات در حوزۀ جنگل­‌ها و مراتع"، تاب تحمّل نگاه و دستورکاری وسیعتر در زمینۀ رهبری و مدل‌سازی و بهره‌برداری پایدار از "کل منابع سرزمینی ایران" ــ و نه فقط جنگل‌ها و مراتع ــ را نخواهد داشت.

از این رو با توجه به مطالبات گسترده اساتید، کارشناسان و نمایندگان مردم مجلس شورای اسلامی مبنی بر عدم انحلال و ادغام پژوهشکده آبخیزداری، از هیئت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی به خصوص ریاست مجلس جناب آقای قالیباف و کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب و منابع طبیعی، انتظار و توقع می­ رود، به منظورحفاظت از آب و خاک کشور و جلوگیری از خسارات فراوان ناشی از سیل و خشکسالی، نه تنها از ادغام پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری ممانعت به عمل آورده، بلکه با در دستور کار قرار دادن ارتقای پژوهشکده، زمینه ارتقای آن را به پژوهشگاه فراهم نماید،تا امکان تأسیس پژوهشکده­‌های مرتبط و تخصصیِ مورد نیاز ــ مانند پژوهشکدۀ سیل، و سایر پژوهشکده­‌های تخصصی دیگر ــ فراهم گردد. یقینا تثبیت و ارتقای این پژوهشکده که از خیرات و برکات انقلاب اسلامی و از دستاوردهای نهاد مقدس جهاد سازندگی است، موجبات عمران، آبادانی و سرسبزی سرزمین ایران را فراهم خواهد ساخت و لبخند رضایت را بر لبان دلسوزان و متخصصان آب و خاک کشور خواهد نشاند.

کل پروندۀ «معجزه آبخیزداری» اینجا در دسترس است

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon